Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον έλεγχο της Τράπεζας της Ισπανίας η CajaSur

Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέλαβε τον έλεγχο της ισπανικής τράπεζας CajaSur, μετά την αποτυχία συγχώνευσής της με άλλη μικρή τράπεζα. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ.

Στον έλεγχο της Τράπεζας της Ισπανίας η CajaSur
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέλαβε τον έλεγχο της ισπανικής τράπεζας CajaSur, μετά την αποτυχία συγχώνευσής της με άλλη μικρή τράπεζα.

Η CajaSur θα έχει πλέον πρόσβαση στο FROB (Fund for Orderly Bank Restructuring), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας.

«Η κίνηση αυτή, στην οποία προβήκαμε ως αποτέλεσμα των προβλημάτων βιωσιμότητας της CajaSur και την αδυναμία ολοκλήρωσης της συγχώνευσής της με την Unicaja, θα εγγυηθεί ότι η πρώτη θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η CajaSur αντιπροσωπεύει το 0,6% των παγίων του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ισπανίας, το οποίο, όπως τόνισε η κεντρική τράπεζα, δεν θα επηρεαστεί με κανέναν τρόπο από την παρέμβαση αυτή.

Το FROB, το οποίο αποτελεί μια μορφή χρηματοδότησης έως και 99 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την ισπανική κυβέρνηση, όταν η Τράπεζα της Ισπανίας αναγκάστηκε να αναλάβει την διαχείριση της καταθετικής τράπεζας Caja Castilla de la Mancha.

Πηγή που γνωρίζει την συμφωνία, δήλωσε πως το FROB θα παράσχει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί ο ισολογισμός της CajaSur.

---- Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ζητά από την Ισπανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Ισπανία, το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι προκλήσεις για την χώρα είναι σοβαρές: μια αγορά εργασίας που δυσλειτουργεί, το «ξεφούσκωμα» της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων, ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλό εξωτερικό χρέος και χρέος ιδιωτικού τομέα, αναιμική ανάπτυξη παραγωγικότητας, αδύναμη ανταγωνιστικότητα και ένας τραπεζικός κλάδος με σειρά αδυναμειών».

Το ΔΝΤ σημειώνει πως μετά από μια αδύναμη ανάκαμψη, η οικονομία της Ισπανίας θα αναπτυχθεί με ποσοστό 1,5-2% μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v