Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Ecofin η απαγόρευση του naked short selling

Την επάνοδο του θέματος της απαγόρευσης του "γυμνού" σορταρίσματος στην ατζέντα του Ecofin "από το παράθυρο" φαίνεται να πέτυχε η Γερμανία μετά τη μονομερή της κίνηση, που προκάλεσε νέες έντονες αντιδράσεις στις αγορές.

Στο Ecofin η απαγόρευση του naked short selling
Την επάνοδο του θέματος της απαγόρευσης του "γυμνού" σορταρίσματος (naked short selling) στην ατζέντα του Ecofin "από το παράθυρο" φαίνεται να πέτυχε η Γερμανία μετά τη μονομερή της κίνηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κομισιόν και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μολονότι η γερμανική κίνηση έπιασε στον ύπνο τους εταίρους της, προκαλώντας και την οργή ορισμένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να κατευνάσει τις εντυπώσεις και να προσπαθήσει να επιδείξει την πολυπόθητη συναίνεση... εκ του αποτελέσματος, ζητώντας συντονισμένες ρυθμιστικές δράσεις σε όλη την Ένωση.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε έκτακτη σύνοδο των επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης (CESR) και ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χ. Βαν Ρόμπουι δήλωσε ότι θα θέσει στο αυριανό Ecofin θέμα στενής συνεργασίας εντός της Ε.Ε. για κινήσεις που έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στις αγορές όπως αυτή της Γερμανίας.

Έτσι, μία μόλις εβδομάδα μετά την αδυναμία εξασφάλισης ομοφωνίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα ξανασυζητήσουν το θέμα της λήψης συντονισμένων μέτρων για περιορισμό των εργαλείων κερδοσκοπίας και μάλιστα υπό την πίεση του τετελεσμένου που προκάλεσε η Γερμανία.

Mε το "έτσι θέλω" στα γερμανικά...

Παρά την περιορισμένη εμβέλεια της κίνησης (ισχύει μόνο, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν η Βρετανία και η Γαλλία, για τα όρια της γερμανικής επικράτειας), αποτελεί το πρώτο μέτρο περιορισμού των περιθωρίων σπέκουλας εις βάρος των ευρωομολόγων και του ευρώ.

Σύμφωνα με διαχειριστές χαρτοφυλακίων, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα, η απαγόρευση του naked short selling περιορίζει την προσφορά μόνο από αυτούς που έχουν στα χέρια τους χαρτιά. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη υποβοηθώντας την αποτελεσματικότητα των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ήδη χθες τα spreads και τα CDSs των ελληνικών, των πορτογαλικών, των ισπανικών αλλά και των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν, από την άλλη πλευρά, όμως, η πίεση εντάθηκε στο ευρώ (που τελικά ανέκαμψε ελαφρώς) και στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Στις αγορές βάρυνε το γεγονός ότι η γερμανική κίνηση ήταν μονομερής και η μάλλον ψυχρή υποδοχή από τη Γαλλία και από άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ολλανδία, Σουηδία) ενέτεινε τις ανησυχίες για ευρωπαϊκή πολυφωνία, για αδυναμία συνεννόησης και κινήσεις πανικού από την πλευρά της Γερμανίας.

Πάντως, στη συνέχεια, η Ισπανία έσπευσε να δηλώσει ότι στηρίζει θερμά τη γερμανική κίνηση, ενώ η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι η ισχύουσα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008 απαγόρευση του "γυμνού" short selling στα εδάφη της θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Να πούμε, εξάλλου, εδώ ότι και η Γαλλία, που δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για τη γερμανική πρωτοβουλία, είχε επίσης επιβάλει ανάλογη απαγόρευση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά δεν σκοπεύει να επιβάλει απαγόρευση στο naked short selling, καθώς οι ήδη υπάρχοντες χρηματιστηριακοί κανόνες στη χώρα ασκούν περιορισμούς στην εν λόγω πρακτική.

Ξέρει κάτι ή τίποτε δεν έμαθε;

Αρκετοί παρατηρητές χαρακτήρισαν την κίνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Άνγκελα Μέρκελ, "πολιτική απελπισία, που οφείλεται σε παράγοντες εσωτερικής ατζέντας". Η κ. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερα επιφυλακτικό λαό και κοινοβούλιο, όσον αφορά στα βάρη που επωμίζεται η Γερμανία με τις διασώσεις ασθενέστερων κρατών της ευρωζώνης και πιέζεται πολύ να προωθήσει ρυθμίσεις διαφάνειας στις αγορές.

Τις υποψίες για πολιτική αναγκαιότητα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς BaFin, η ίδια που αποφάσισε το short ban, δήλωνε μέχρι τις αρχές Μαρτίου ότι δεν βλέπει ενδείξεις μεγάλης κερδοσκοπίας στα CDSs.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανίδα καγκελάριος, που σήμερα Πέμπτη φιλοξενεί τις διεθνείς συνομιλίες στο Βερολίνο για τη χρηματοπιστωτική επόπτευση, εν όψει της συνόδου του Group of 20 στον Καναδά τον Ιούνιο, δεν πτοήθηκε με τις αντιδράσεις και απάντησε ότι "αν χρειαστεί η Γερμανία θα δράσει μόνη της".

Προκάλεσε έτσι σχόλια αναλυτών ότι "για άλλη μία φορά η υπεροψία της Γερμανίας νίκησε". Και μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδώσει, αν γινόταν, συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπεσε στο κενό και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αγορές…

Οι επενδυτές, βέβαια, το σκέφτηκαν κι αλλιώς… "Μήπως η Γερμανία κάτι ξέρει που εμείς δεν ξέρουμε;".

"Η γερμανική ανακοίνωση κατατρόπωσε τις ριψοκίνδυνες διαθέσεις, καθώς δημιούργησε το ερώτημα μήπως η BaFin ξέρει κάτι που η αγορά δεν γνωρίζει. Αν υπάρχει κάποιο μυστικό, σίγουρα δεν θα είναι θετικό". Αυτό αναφέρει αναλυτής στους "F.T.".

Έτσι, το ξεπούλημα συνεχίστηκε σε ενεργητικά της ευρωζώνης, με το ευρώ να διολισθαίνει σε νέο χαμηλό 4 ετών στο 1,21 δολάριο. Στη συνέχεια, πάντως, ακούστηκαν δύο φήμες που στήριξαν το ευρώ σε κατακόρυφη ανάκαμψη, σχεδόν στο 1,24 δολάριο:

Αφενός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη στην αγορά αγοράζοντας ευρώ και αφετέρου ότι η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Η δεύτερη φήμη διαψεύστηκε αμέσως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v