Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Έλεγχοι στους εθνικούς προϋπολογισμούς

Τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση προανήγγειλε σήμερα η Κομισιόν. Σκληρότερες ποινές για τις «αμαρτωλές» χώρες. Περισσότερη εποπτεία στους προϋπολογισμούς.

Κομισιόν: Έλεγχοι στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση προανήγγειλε σήμερα η Κομισιόν.

Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, ανακοίνωσε τις προτάσεις οι οποίες αφορούν στην εναρμόνιση των εθνικών προϋπολογισμών μέσα απ’ τον σχηματισμό συγκεκριμένου οργάνου που θα λέγεται «European Semester» και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον επόμενο χρόνο, ώστε να αυξηθεί η εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως αποκάλυψε το πρωί το euro2day.

Η Κομισιόν επίσης ανακοίνωσε και σκληρότερες ποινές για τις «αμαρτωλές» χώρες.

Το όριο του 3% για το έλλειμμα και του 60% του ΑΕΠ για το χρέος παραμένει, όμως ενισχύεται η εποπτεία και οι διαδικασίες της επιτήρησης ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις η ελληνική.

Όσο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης, που αποφασίστηκε από το Ecofin στις 9 Μαΐου, τίθεται πλέον ως πρώτη προτεραιότητα της Κομισιόν ώστε να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα ο κ. Ρεν επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία της οικονομικής διακυβέρνησης.

Από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ Κομισιόν και των χωρών-μελών κατά τη διάρκεια της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών και των εθνικών διαρθρωτικών προγραμμάτων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, η τελική έγκριση των προϋπολογισμών θα δίνεται από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών - μελών, ακόμη και αν τους έχει ελέγξει προηγουμένως η Ε.Ε.

Θα υπάρχει επίσης guidance στην αρχή κάθε χρόνου από το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις οικονομικές πολιτικές και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, που θα υποβάλει η κάθε χώρα.

Επίσης, οι προτάσεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει περισσότερη εποπτεία στην μέτρηση και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, ώστε «να διασφαλίσει την διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Άλλη πρόταση είναι οι «κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις του Συμφώνου από χώρες-μέλη θα τυχαίνουν πιο γρήγορης διαδικασίας» ώστε να φτάνει πιο γρήγορα στο στάδιο των ποινών (άρθρο 104 (11) της Συνθήκης).

Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην σύνοδο του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v