Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλεγχοι Κομισιόν σε εθνικούς προϋπολογισμούς

Κατάρτιση εθνικών προϋπολογισμών και διαρθρωτικών προγραμμάτων με την Κομισιόν προτείνει η Επιτροπή. Πρόταση ένταξης της Εσθονίας στην ευρωζώνη. Συστάσεις σε Κύπρο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία.

Έλεγχοι Κομισιόν σε εθνικούς προϋπολογισμούς
Κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών και διαρθρωτικών προγραμμάτων σε συντονισμό με την Κομισιόν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόταση για ένταξη της Εσθονίας στην ευρωζώνη 2011. Συστάσεις για ελλείμματα σε Κύπρο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία.


Τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση προανήγγειλε σήμερα η Κομισιόν.

Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, ανακοίνωσε τις προτάσεις οι οποίες αφορούν στην εναρμόνιση των εθνικών προϋπολογισμών μέσα απ’ τον σχηματισμό συγκεκριμένου οργάνου που θα λέγεται «European Semester» και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον επόμενο χρόνο, ώστε να αυξηθεί η εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως αποκάλυψε το πρωί το euro2day.

Η Κομισιόν επίσης ανακοίνωσε και σκληρότερες ποινές για τις «αμαρτωλές» χώρες.

Το όριο του 3% για το έλλειμμα και του 60% του ΑΕΠ για το χρέος παραμένει, όμως ενισχύεται η εποπτεία και οι διαδικασίες της επιτήρησης ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις η ελληνική.

Όσο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης, τον μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που αποφασίστηκε από το Ecofin στις 9 Μαΐου, τίθεται πλέον ως πρώτη προτεραιότητα της Κομισιόν ώστε να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα ο κ. Ρεν επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία της οικονομικής διακυβέρνησης.

Από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ Κομισιόν και των χωρών-μελών κατά τη διάρκεια της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών και των εθνικών διαρθρωτικών προγραμμάτων.

Θα υπάρχει επίσης guidance στην αρχή κάθε χρόνου από το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις οικονομικές πολιτικές και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, που θα υποβάλει η κάθε χώρα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, η τελική έγκριση των προϋπολογισμών θα δίνεται από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών - μελών, αφού θα τους έχει ελέγξει προηγουμένως η Ε.Ε.

Επίσης, οι προτάσεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει περισσότερη εποπτεία στην μέτρηση και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, ώστε «να διασφαλίσει την διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Άλλη πρόταση είναι οι «κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις του Συμφώνου από χώρες-μέλη θα τυχαίνουν πιο γρήγορης διαδικασίας» ώστε να φτάνει πιο γρήγορα στο στάδιο των ποινών (άρθρο 104 (11) της Συνθήκης).

Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην σύνοδο του Ιουνίου.


---- Πρόταση για ένταξη της Εσθονίας στην ευρωζώνη το 2011

Εν τω μεταξύ, παρά τα εντονότατα προβλήματα της ευρωζώνης και τις εκθέσεις που δείχνουν ανελλιπώς ανισορροπίες μεταξύ των χωρών-μελών, η Κομισιόν προτείνει την ένταξη της Εσθονία στη ζώνη του ευρώ 2011.

«Η αξιολόγηση γίνεται σε περίοδο διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις προοπτικές της νομισματικής σύγκλισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Άλλες 8 από τις χώρες μέλη εκτός ευρώ, δεν πληρούν ακόμα τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχ ώστε να υιοθετήσουν το ευρώ. Όμως η Εσθονία ξεχωρίζει, καθώς πληροί ξεκάθαρα τα κριτήρια, ως αποτέλεσμα αποφασιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού της Εσθονίας. Γι΄ αυτό το λόγο η Κομισιόν αποφάσισε ότι η χώρα πληροί τα κριτήρια και προτείνει στο Συμβούλιο να ενταχθεί στο ευρώ από το 2011.

Σύμφωνα με τη διαδικασία η Κομισόν θα καταθέσει την πρότασή της στο συμβούλιο υπουργών οικονομίας του Ecofin τον Ιούλιο, οι οποίοι και θα πάρουν την τελική απόφαση αφού πρώτα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητήσουν το θέμα στο συμβούλιο κορυφής του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι χρειάζεται ομοφωνία ώστε να ενταχθεί μια χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 6 μήνες οπαδοί της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία , έχουν ταχθεί εναντίον της διεύρυνσης της ευρωζώνης μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

«Η αξιολόγηση και η πρότασή μας είναι ένα δυνατό μήνυμα για την ευρωζώνη αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν.

Οι άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αξιολογήθηκαν και κρίθηκε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχ είναι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Σουηδία παραμένει εκτός ευρωζώνης, εν μέρει επειδή η ίδια η κυβέρνησή της θεωρεί ότι δεν πρέπει να βιαστεί να ενταχθεί, αλλά και λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών της.

Παρ όλα αυτά ο Σουηδός υπουργός οικονομίας τον τελευταίο χρόνο κρατούσε αυστηρή στάση απέναντι στις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα και ζητούσε συνεχώς αυστηρά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχ η Κομισιόν θα επαναξιολογήσει τις 8 αυτές χώρες σε δυο χρόνια.

Τα κριτήρια που εξετάζει είναι τέσσερα, και αφορούν την κυβερνητική πολιτική στους προϋπολογισμούς, την σταθερότητα των τιμών, την σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την σύγκλιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται η διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, του χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού κάτω από το 2%.

--- Συστάσεις σε Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία

Εξάλλου, συστάσεις σε Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία και Φινλανδία απηύθυνε η Κομισιόν καθώς διαπίστωσε ότι κατ’ εξακολούθηση υπερβαίνουν τα όρια του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

Για το Λουξεμβούργο διαπίστωσε ότι είναι μια από τις μόνες χώρες της ΕΕ που πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v