Κρίσιμοι σταθμοί για Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβόνα

Χρονοδιάγραμμα με τις πλέον κρίσιμες "μάχες" της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τα ελλείμματα στο επόμενο διάστημα - "μάχες" που θα κρίνουν και τον μεγάλο πόλεμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Κρίσιμοι σταθμοί για Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβόνα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταθέσουν σαφείς δεσμεύσεις χρηματοοικονομικής στήριξης της Ελλάδας κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών την Πέμπτη και Παρασκευή και τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί, σε διαφορετική περίπτωση, να στραφεί στο ΔΝΤ.

Κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση εθνικών χρεών εντός της ευρωζώνης, εμφανίζονται βαθιές ρωγμές μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών, όσον αφορά στους χειρισμούς για την παροχή στήριξης στην ελληνική οικονομία ή σε 1όποια άλλη ευρωπαϊκή οικονομία περιέλθει σε ανάλογη θέση, όπως τις απειλούμενες Πορτογαλία και Ισπανία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα αποδειχθούν πιθανότατα καθοριστικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το πρακτορείο Reuters παραθέτει το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα με τις πλέον κρίσιμες ημερομηνίες στη "μάχη" της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τα ελλείμματα. 


ΕΛΛΑΔΑ

-Μεταρρυθμίσεις 

Μάρτιος: Κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Απρίλιος: Η κυβέρνηση ευελπιστεί να καταθέσει το νομοσχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όπου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 61 στα 63 έτη το 2015.

-Απεργίες

Οι δημόσιοι υπάλληλοι προγραμματίζουν νέες 24ωρες απεργίες τον Μάρτιο ή Απρίλιο, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας.

-Συναντήσεις

25 - 26 Μαρτίου, Βρυξέλλες: Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του κ. Γ. Παπανδρέου.

-Roadshows

Η Ελλάδα μελετά roadshows στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία, που θα περιλάβουν την Κίνα και την Ιαπωνία, με στόχο να διευρύνει την επενδυτική βάση των ομολογιακών εκδόσεών της, που είναι σήμερα κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκή. Είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τις αρχές Μαρτίου.

- Λήξεις μεγάλων χρεών
 

20 Απριλίου: Η κυβέρνηση πρέπει να επαναχρηματοδοτήσει 8,2 ευρώ σε ομόλογα 5ετούς λήξης, με κουπόνι 3,1%. 
23 Απριλίου: Λήγει επιπλέον 1,92 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα (έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο). 
19 Μαΐου: Θα πρέπει να χρηματοδοτήσει 8,5 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα με κουπόνι 6%. 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

- Διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

25 Μαρτίου: Το Κοινοβούλιο συζητά το μακροπρόθεσμο σχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 2,8% το 2013 από 8,3% του ΑΕΠ φέτος. Η κυβέρνηση χρειάζεται την ψήφο για να εξασφαλίσει την πολιτική συναίνεση και να θεσμοθετήσει τις προτάσεις.

-Εκδόσεις κρατικού χρέους
 

7 Απριλίου: Ο εθνικός ΟΔΔΗΧ πραγματοποιεί τη δεύτερη από τις δύο δημοπρασίες 12μηνων γραμματίων, που συνολικά θα ανέλθει στο ύψος των 1,5 - 2 δισ. ευρώ.
Εντός του α΄ τριμήνου: Συνολικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων 5,5 - 6,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η εισαγωγή ενός νέου κοινοπρακτικού ομολόγου 3 - 4 δισ. ευρώ.

-Άλλα πολιτικά γεγονότα 

26 Μαρτίου: Εσωκομματικές εκλογές στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό κόμμα PSD. 

ΙΣΠΑΝΙΑ 

23 Μαρτίου: Δημοπρασίες 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων του ισπανικού δημοσίου. 
24 Μαρτίου: Στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου Ιανουαρίου. 
24 Μαρτίου: Ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη κ. Miguel Angel Fernandez Ordonez σε συνέδριο στη Βαλένθια. 
30 Μαρτίου: Λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου. 
30 Μαρτίου: Πρώτη εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v