Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lagarde: Σκληρή κριτική στο Βερολίνο

Η ισορροπία στην Ε.Ε. δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση των ελλειμμάτων. Θα πρέπει να υπάρξει και μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων, τονίζει σε συνέντευξή της στους "F.T." η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

Lagarde: Σκληρή κριτική στο Βερολίνο
Την ανάγκη η ισορροπία στην ευρωζώνη να επιτευχθεί μέσω της μείωσης όχι μόνο των ελλειμμάτων αλλά και των υπερβολικών πλεονασμάτων όπως της Γερμανίας τονίζει σε συνέντευξή της στους "F.T." η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde.

Σύμφωνα με την κ. Lagarde, το Βερολίνο οφείλει να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να ανακτήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά τους.

"Δεν θα μπορούσαν και αυτοί που έχουν υψηλά πλεονάσματα να κάνουν κάτι, έστω και μικρό; Ως γνωστόν, χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάγκο", τόνισε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενη στη Γερμανία, υποστήριξε: "Σαφώς την τελευταία δεκαετία οι Γερμανοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους και έχουν κρατήσει χαμηλά το εργατικό κόστος. Όμως, είναι ένα μοντέλο που δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε καλύτερη σύγκλιση".

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αντίθετη στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο της ευρωζώνης, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή.

Θεωρεί πως η όλη διαδικασία θα χρειαστεί "τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια' και αντί αυτού προτείνει τη δημιουργία νέων "περισσότερο ήπιων κανόνων", μέσω των οποίων θα μπορούν να εποπτευτούν προγράμματα λιτότητας όπως αυτό της Ελλάδας.

Ξεκαθάρισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης "δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά από τη Γερμανία" και πρόσθεσε πως όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Για μία ακόμη φορά άσκησε σκληρή κριτική στον ρόλο των credit default swaps (CDSs), προσθέτοντας ότι "αν και δεν έχουν υπάρξει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι σημειώθηκε χειραγώγηση μέσω των CDSs, είναι σαφές ότι θα πρέπει να εποπτευτούν καλύτερα. Πρόκειται για μία στενή και δύσκολη αγορά, με ελάχιστους παίκτες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v