Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ 0,7% το 2010

Με ρυθμό 0,7% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα "τρέξει" το ΑΕΠ τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ των 27 στο σύνολο του 2010. "Εύθραυστη" χαρακτηρίζει την ανάκαμψη ο κ. Olli Rehn.

Κομισιόν: Πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ 0,7% το 2010
Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωση ανακάμπτει από τη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση στην ιστορία της, ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει "εύθραυστη", αν και υπάρχει εξισορρόπηση των ρίσκων το 2010, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και της Ε.Ε. των "27" για το τρέχον έτος, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ τόσο της Ε.Ε. όσο και της ευρωζώνης θα "τρέξει" με 0,7% το 2010.

Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,1% και στην Ε.Ε. στο 1,4% το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των έξι μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. αλλά και της Πολωνίας, η Κομισιόν αναμένει ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα διαμορφωθεί στο 1,2%, όσο θα είναι και η επέκταση του γαλλικού ΑΕΠ. Για τη Βρετανία αναμένει ανάπτυξη 0,6%, ενώ για την Ισπανία συρρίκνωση 0,6%.

Η Κομισιόν δεν ανακοίνωσε τελικά τις επιμέρους προβλέψεις που έχει κάνει για την ελληνική οικονομία, παρότι αυτό ήταν το αρχικό της σχέδιο.

Πάντως, οι κοινοτικές αρχές, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει εφέτος ύφεση σε ποσοστό που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 1% και στη χειρότερη, 2%.

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν αναμένει ότι στη Γερμανία θα διαμορφωθεί στο 0,7%, στη Γαλλία στο 1,2%, στην Ισπανία στο 1,1% και στη Βρετανία στο 2,4%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Olli Rehn, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων, τόνισε σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των ενδιάμεσων προβλέψεων της Κομισιόν ότι "η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη, όμως υπάρχει ανάκαμψη".

Πρόσθεσε, δε, ότι "θα πρέπει να εργαστούμε σε δύο επίπεδα: πρώτον στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και δεύτερον στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών-μελών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v