Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αναγκαία τα μέτρα δημοσιονομικής ισορροπίας

Στο μηνιαίο δελτίο της η ΕΚΤ υποδεικνύει συνολικά στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναπτύξουν, να δημοσιοποιήσουν και να εφαρμόσουν εγκαίρως φιλόδοξες στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης.

ΕΚΤ: Αναγκαία τα μέτρα δημοσιονομικής ισορροπίας
Θαρραλέα μέτρα εδώ και τώρα ζητά εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ με συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "L' Echo" . Την ώρα που κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση λήψη μέτρων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ λέει για την Ελλάδα: "Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα και θαρραλέα μέτρα στο άμεσο μέλλον".

Την ίδια ώρα, μέσω της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ , η κεντρική τράπεζα υποδεικνύει συνολικά στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, να αναπτύξουν, να δημοσιοποιήσουν και να εφαρμόσουν εγκαίρως φιλόδοξες στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ ζητά και την "κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα".

Η ΕΚΤ, αφού επισημαίνει πως "τα ισχύοντα επιτόκια εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα", καταγράφει νέα επιβράδυνση των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο και εκτιμά πως τα συγκρατημένα ακόμα επίπεδα παραγωγής και εμπορικών συναλλαγών καθώς και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές είναι πιθανόν να περιορίσουν τη ζήτηση τραπεζικής χρηματοδότησης εκ μέρους των επιχειρήσεων και τους επόμενους μήνες, ιδίως όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα δάνεια. Ταυτόχρονα, οι γενικές συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να βελτιώνονται, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση δανείων προσεχώς.

"Οι τράπεζες καλούνται επί του παρόντος να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση του μεγέθους και της διάρθρωσης των συνολικών ισολογισμών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο της βελτιωμένης κατάστασης ρευστότητας και πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση από την αγορά, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και, όπου απαιτείται, αξιοποιώντας πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης".

- Πότε θα αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα

Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει την αυξημένη στήριξη της προσφοράς πιστώσεων προς το τραπεζικό σύστημα, αναφέρεται στην έκθεση, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις που συνδέονται με τη διατήρηση σε ισχύ έκτακτων μέτρων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας, που δεν θα είναι πλέον απαραίτητα στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν, θα αποσυρθούν σταδιακά την κατάλληλη στιγμή.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε απειλή εναντίον της σταθερότητας των τιμών μεσομακροπρόθεσμα, η χορηγηθείσα ρευστότητα θα απορροφηθεί όταν κριθεί απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αυτή η σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για τη στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Συνεπώς, όλες οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά στο προσεχές μέλλον.

- Οι συστάσεις

Όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, το διοικητικό συμβούλιο υπογραμμίζει εκ νέου πόσο σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις να αναπτύξουν, να δημοσιοποιήσουν και να εφαρμόσουν εγκαίρως φιλόδοξες στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτές οι στρατηγικές πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του προϊόντος και να επικεντρώνονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά των δαπανών, κυρίως με σκοπό την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού. Όπως συμφωνήθηκε στο συμβούλιο ECOFIN στις 2 Δεκεμβρίου 2009, οι κυβερνήσεις πρέπει να καθορίσουν σαφή και ποσοτικώς προσδιοριζόμενα μέτρα προσαρμογής, που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Κάποιες χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν την εξυγίανση το 2010 και όλες οι υπόλοιπες το 2011, το αργότερο.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει το παραγωγικό δυναμικό των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, φαινόμενο που θα συνεχίσει να παρατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Για την ενίσχυση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης απαιτούνται ευελιξία στην αγορά εργασίας και πιο αποτελεσματικά κίνητρα για εργασία.

Επιπλέον, χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, ούτως ώστε να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Σημαντικό ρόλο θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Υγιείς ισολογισμοί, αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και επιχειρηματικά μοντέλα χαρακτηριζόμενα από διαφάνεια και αξιοπιστία αποτελούν βασικούς παράγοντες προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών στις αναταραχές και θέτουν έτσι τα θεμέλια για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v