Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυρίζουν σελίδα οι ασφαλιστικές

Τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται, πλέον, στις αμερικανικές ασφαλιστικές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή τα κέρδη των ευρωπαϊκών ομίλων βρίσκονται στη... δίνη των κυκλώνων. Από το 2010 η ανάκαμψη στα κέρδη.

  • του Απόστολου Λακασά
Γυρίζουν σελίδα οι ασφαλιστικές
O... πάτος των αποτιμήσεων, η εξυγίανση και ο διαχωρισμός τους από τις τραπεζικές δραστηριότητες ευνοούν το ισχυρό χρηματιστηριακό come back των ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως της Goldman Sachs, της Fidelity και της Polson, που τοποθετούνται μαζικά σε ασφαλιστικές της αμερικανικής αγοράς.

Ειδικότερα, ο επιμέρους δείκτης των ασφαλιστικών εταιρειών (Composite Life & Health Insurance) στον S&P 500 είχε φτάσει σε τριπλάσια επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του στην ταχύτερη άνοδο που πέτυχε ο Dow Jones μέσα στα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται σε έναν κλάδο που είχαν εγκαταλείψει μαζικά μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε λόγω της πιστωτικής κρίσης, με κυριότερο την παρ’ ολίγον κατάρρευση της αμερικανικής AIG το 2008 (ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική παγκοσμίως). Η κρίση ανάγκασε τουλάχιστον 12 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να ζητήσουν την κρατική συνδρομή για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Ταυτόχρονα, η μείωση της κερδοφορίας το προηγούμενο έτος έφτασε έως και το 70% σε ορισμένες από αυτές, ενώ κάποιες άλλες μετρούσαν οκτώ συνεχή τρίμηνα ζημιών. Οι μετοχές τους βούλιαξαν στη δίνη των αρνητικών γεγονότων της πιστωτικής κρίσης και κυρίως επειδή επενδυτικά κεφάλαια και αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων από τις ασφαλιστικές, με στόχο αυτές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Ο κλάδος είχε φτάσει σε αποτιμήσεις κεφαλαιοποίησης που ισοδυναμούσαν με θανατική ποινή», λέει σήμερα ο αναλυτής της Raymond James & Associates Inc. κ. Στίβεν Σβαρτζ.

- Τα οδυνηρά μέτρα αποδίδουν

Η πτώση αυτή σηματοδότησε τον πάτο, αλλά η λήψη οδυνηρών μέτρων και το άνοιγμα των αγορών βοήθησαν τις ασφαλιστικές να ανακάμψουν. Έτσι, οι εταιρείες άρχισαν τις μαζικές απολύσεις, χρησιμοποίησαν ανοιχτές πιστωτικές γραμμές και δανείστηκαν από θυγατρικές τους για να ξεπεράσουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οι ζημίες παρουσίασαν πτώση και το τρίτο τρίμηνο του έτους πλέον αναλυτές του συγκεκριμένου χώρου θεωρούν πως αμερικανικές ασφαλιστικές θα επιστρέψουν στην κερδοφορία. Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη θεωρείται ότι θα θέσει τον κλάδο σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας από το 2010, έτος κατά το οποίο αναμένεται η αλλαγή σελίδας.

Εκτός αυτών, ο ευρωπαϊκός κλάδος ευνοείται και από την τάση διαχωρισμού των ασφαλιστικών από τις τραπεζικές εργασίες στο πλαίσιο της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αναδιάρθρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να είναι καλύτερα προστατευμένα σε περιόδους πιστωτικών κρίσεων.

Την αρχή την έκανε το προηγούμενο διάστημα ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος ING, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τις μονάδες ασφαλειών και διαχείρισης επενδύσεων ώστε να μετατραπεί «σε μικρότερη αλλά λειτουργική τράπεζα», όπως έλεγε η σχετική ανακοίνωση. Οι αναλυτές πιστεύουν πως η κίνηση αυτή θα ευνοήσει ευρύτερα τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος επηρεάζεται και από τη συσχέτισή του με τον πιστωτικό, από τον οποίο ξεκίνησε. Άλλωστε, η ING έκανε μόνο την αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι και οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου φέρνουν στο προσκήνιο τις βρετανικές Royal Bank of Scotland και Lloyd’s, τη γαλλοβελγική Dexia και τη βελγική KBC.


- Τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών στη δίνη των κυκλώνων

Οι αντασφαλιστές απειλούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών την επόμενη χρονιά. Αεροπορικά δυστυχήματα, ανεμοθύελλες αλλά και οι απαιτήσεις από επενδυτικές επιλογές κατά την πιστωτική κρίση χτυπούν κόκκινο, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ομίλους αντασφάλισης. Και αυτοί θα μεταφέρουν το κόστος κινδύνου στους ασφαλιστικούς ομίλους.

Ειδικότερα, το θέμα ανέκυψε στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και έγιναν οι πρώτες κινήσεις των αντασφαλιστικών ομίλων για συντονισμό με στόχο την αύξηση των ασφαλίστρων. Στα τέλη Οκτωβρίου εκπρόσωποι ισχυρών ευρωπαϊκών αντασφαλιστικών εταιρειών, όπως η Munich Re, η Swiss Re και η Hannover Re, συναντήθηκαν με εκπροσώπους ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων από τον Ιανουάριο του 2010.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών αντασφαλιστικών εταιρειών, στόχος τους είναι να ζητήσουν από τις ασφαλιστικές σημαντικά υψηλότερες χρεώσεις σε βασικούς τομείς ασφάλισης. Μεταξύ των κλάδων για τους οποίους θα ζητηθούν μεγαλύτερες αντασφαλίσεις είναι ο αεροπορικός λόγω του μεγάλου αριθμού δυστυχημάτων την τελευταία χρονιά.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι χρεώσεις για ανεμοθύελλες στις περιοχές εκείνες που φέτος είχαν ζημίες (π.χ.στη Γαλλία και στην Ισπανία). Μάλιστα, παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι τη θέση των αντασφαλιστικών θα ενισχύσουν τα πρόωρα έντονα καιρικά φαινόμενα που πιθανόν να υπάρξουν στην Ευρώπη εν όψει του χειμώνα.

Βέβαια, οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την κρίση στις χρεώσεις για τις ευθύνες των στελεχών χρηματοοικονομικών ομίλων και hedge funds, τα οποία θα κληθούν μέσω αγωγών να αποζημιώσουν τους πελάτες τους εξαιτίας των απωλειών από τις επενδυτικές επιλογές τους.

Και σαν να μην έφταναν τα δυστυχήματα και το νέο Ελ Νίνιο, οι ασφαλιστικές θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα... παζάρια των επιχειρήσεων. Μεγάλες εταιρείες ασφαλίζονται από τυχόν κινδύνους στην παραγωγή και λειτουργία τους. Όμως, η κρίση πλέον απαιτεί οικονομία, με αποτέλεσμα οι βιομηχανικοί όμιλοι να αναζητούν τρόπους μείωσης των εξόδων τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναλάβουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος των κινδύνων, ενώ θα απαιτήσουν και αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων. Ενδεικτικά, όπως δήλωσε στο Dow Jones Newswires ο επικεφαλής ασφαλίσεων της Aon Germany, κ. Σβεν Έρικσεν, ο μέσος όρος των ασφαλίστρων για τα συμβόλαια βιομηχανικών ασφαλίσεων που θα ανανεωθούν τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 3% έως 5% στις γερμανόφωνες χώρες και ο όγκος των ασφαλίστρων πιστεύεται πως θα περιοριστεί κατά 3% περίπου.

Ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι το ρεπορτάζ του Dow Jones Newswires αναφέρει αρκετούς κλάδους (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, logistics) οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν μείωση ασφαλίστρων - όμως μεταξύ των εξαιρέσεων θα είναι η ασφάλιση ευθυνών διευθυντικών στελεχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

* Αναδημοσίευση από το 607ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 6 - 10 Νοεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v