Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Μπρα ντε φερ τεχνολογίας - τραπεζών

Την... εκδίκησή του από τον χρηματοπιστωτικό τομέα παίρνει σήμερα ο τεχνολογικός. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, το σκάσιμο της τεχνολογικής «φούσκας» έβαλε τις σχετικές εταιρείες σε τροχιά επενδυτικής απαξίωσης.

  • του Στέφανου Κορέλλη
Αγορές: Μπρα ντε φερ τεχνολογίας - τραπεζών
Την... εκδίκησή του από τον χρηματοπιστωτικό τομέα παίρνει σήμερα ο τεχνολογικός. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, το σκάσιμο της τεχνολογικής «φούσκας» έβαλε τις σχετικές εταιρείες σε τροχιά επενδυτικής απαξίωσης.

Τότε, τα... κάστανα από τη φωτιά της διεθνούς επενδυτικής σκηνής έβγαλε ο πάντα ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας, δημιουργώντας το έδαφος για ανάπτυξη και υψηλές μετοχικές αποδόσεις, τη στιγμή που η νέα οικονομία προσπαθούσε να επουλώσει τα πλήγματα. Όμως, η τα προηγούμενα χρόνια εκρηκτική, με έντονα κερδοσκοπικά στοιχεία, επέκταση των τραπεζών και των επενδυτικών ομίλων οδήγησε τον κλάδο στη σημερινή πτώση.

Και είναι ο τεχνολογικός κλάδος που έρχεται τώρα να ηγηθεί της ανάπτυξης. Η αλλαγή αυτή δεν είναι συγκυριακή, αφού θεωρείται ότι αποτυπώνει την τάση των επόμενων ετών ως προς την πορεία των δύο πλέον ισχυρών κλάδων της διεθνούς οικονομίας.

Ειδικότερα, σε τελευταία έρευνα των Bank of America και Merrill Lynch σε 220 διαχειριστές κεφαλαίων αξίας 617 δισ. δολαρίων, αποτυπώνεται κατά 34% αύξηση των υψηλών θέσεών τους στον τεχνολογικό κλάδο, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κλάδων, με τον ενεργειακό να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με σημαντική διαφορά (συγκεκριμένα, ποσοστό 18%). Στον αντίποδα, η μείωση των υψηλών θέσεων είναι μεγαλύτερη στις εταιρείες κοινής ωφελείας (23%) και στις τράπεζες (20%).

Το πλεονέκτημα των τεχνολογικών μετοχών φαίνεται και από τη βαρύτητα της πληροφορικής στον S&P, η οποία φτάνει στο 18% τη στιγμή που ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι στο 12,5%. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο τεχνολογικός κλάδος έχει πάρει τα ηνία στις επενδυτικές επιλογές, καθώς από τη μία οι εταιρείες του έχουν έως τώρα παρουσιάσει ισχυρές άμυνες στην κρίση ενώ από την άλλη εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την αναπόφευκτη (αργά ή γρήγορα) επιστροφή της διεθνούς οικονομίας στην ανάπτυξη. Και αυτό διότι στην παρούσα φάση έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των τραπεζικών ομίλων.

--- Αλλάζουν οι ισορροπίες

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις εταιρείες του τεχνολογικού τομέα έχουν ελάχιστα χρέη ενώ διαθέτουν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας, όπως ανέφερε στους «Financial Times» το υψηλόβαθμο στέλεχος της National Penn Investors, κ. Τέρι Μόρις.

Ουσιαστικά, η κρίση των εταιρειών του Διαδικτύου οδήγησε τις εταιρείες της νέας οικονομίας σε μια εσωστρέφεια και τις έκανε πιο ορθολογικές στα ανοίγματά τους, με αποτέλεσμα η τακτική αυτή τώρα να τις φέρνει σε θέση ισχύος εν μέσω της νέας κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι τα προηγούμενα χρόνια τα deals και οι μερισματικές αποδόσεις στον τεχνολογικό κλάδο ήταν σε χαμηλό επίπεδο ακόμη και για κολοσσούς που γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη.

Οι τεχνολογικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα είναι ευνοημένες και από την αλλαγή τάσεων τόσο μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων όσο και στη διεθνή οικονομία. Καταρχήν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαχειριστές κεφαλαίων θα είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικοί.

Έτσι, το βάρος θα δίνεται στη ρευστότητα των εταιρειών ενώ, όπως είναι εύλογο, η μόχλευση -που έφερε τα πιστωτικά προβλήματα και την κρίση- έχει καταστεί στοιχείο προς αποφυγή.

Επίσης, αλλαγές αναμένονται στον χρηματοοικονομικό τομέα, η επέκταση του οποίου θα είναι πλέον πολύ πιο προσεκτική, με αποτέλεσμα όσοι προσδοκούν υψηλές κερδοφορίες και διψήφιες αποδόσεις να χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι.

Από την άλλη, προκύπτουν και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Έτσι, ενώ παρουσιάζονται πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε νέα προϊόντα των τραπεζών, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα τεχνολογικά προϊόντα.

Η κρίση έχει κάμψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στις τράπεζες και τα προϊόντα τους, σε αντίθεση με την τεχνολογία, η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των δυτικών καταναλωτών.

«Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν για λογισμικό ή εφαρμογές που τους ενδιαφέρει να απολαμβάνουν», υποστήριξε ο κ. Τζο Κλαρκ της Financial Enhancement Group.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο οικονομικό κύκλο, τα χαρακτηριστικά του οποίου ευνοούν τις τεχνολογικές επιχειρήσεις. Γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι -παρά την τρέχουσα αμηχανία τους- θα προκαλέσει τα αμυντικά αντανακλαστικά των τραπεζών.

* Αναδημοσίευση από το 584ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 29 Μαίου - 2 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v