Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: 4+1 σημεία δίνουν το επενδυτικό "στίγμα"

Πέντε σημεία αναφοράς για τα διεθνή χρηματιστήρια, τις αναδυόμενες, το δολάριο, τα εμπορεύματα και την μεταβλητότητα, που δίνουν το επενδυτικό "στίγμα" για την τρέχουσα θέση των αγορών, μετά το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Αγορές: 4+1 σημεία δίνουν το επενδυτικό στίγμα
Μετά το δίμηνο ράλι από τα χαμηλά Μαρτίου, τα διεθνή χρηματιστήρια εμφανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες σταθεροποιητική εικόνα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διακρίνουν κατά πόσο "το χειρότερο πέρασε", εάν και πότε θα έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη και ποια θα είναι η δυνητική ισχύς της.

Το πρακτορείο Reuters ξεχωρίζει πέντε βασικά δεδομένα που αποτυπώνουν το "στίγμα" των αγορών και δίνουν μια συγκεντρωτική εικόνα για τη θέση τους σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι.

Την ίδια στιγμή, το MarketWatch καταγράφει τις τάσεις, κυρίως της αμερικανικής αγοράς, με κάποιους αναλυτές να μη διστάζουν να υποστηρίξουν ότι "έφθασε η ώρα για το... ξεφούσκωμα της αγοράς".

Σημείο 1: Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν αποκαταστήσει μόνο το 1/4 των ζημιών που υπέστησαν στη διάρκεια της κρίσης.

Ανάμεσα στο ιστορικό ρεκόρ που είχε κατακτήσει την 1η Νοεμβρίου 2007 και τον μέχρι στιγμής "πάτο" της 9ης Μαρτίου 2009, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI είχε χάσει 256,96 μονάδες. Στο κλείσιμο της Πέμπτης είχε επανακτήσει 70,67 από αυτές τις μονάδες, ή 27,5%.

Σημείο 2: Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές έχουν καλύτερη απόδοση, έχοντας ανακτήσει το 1/3 των απωλειών τους.

Ανάμεσα στο ιστορικό ρεκόρ της 1ης Νοεμβρίου 2007 και το πιθανό ναδίρ του κύκλου στις 28 Οκτωβρίου 2008, ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχασε 899,24 μονάδες. Μέχρι την Πέμπτη είχε ανακτήσει 310,3 μονάδες, ή 34,5%.

Σύμφωνα με τον κ. William Rutherford, επικεφαλής της Rutherford Investment Management: "Οι αγορές έτρεξαν και μάλλον έχουν αρχίσει να χάνουν τις δυνάμεις τους". Όπως τονίζει, ακόμη και εάν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αυτή θα χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ήπιους όγκους συναλλαγών. "Νομίζω ότι υπάρχει η αναμενόμενη κούραση".

Την ίδια στιγμή, όλοι θεωρούν βέβαιο ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πτώχευση της General Motors. Πιθανώς θα αποτελέσει ακόμη και ανακούφιση για την αγορά, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά -όπως τονίζει το MarketWatch- ότι η κατάρρευση ενός επιχειρηματικού μύθου όπως η GM δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη ακόμη και μια αγορά που βρίσκεται εν αναμονή αυτής της πορείας.

Άλλωστε, κατάρρευση της GM "μεταφράζεται" σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, διακοπή λειτουργίας μονάδων. Σύμφωνα με την Barclays, η χρεοκοπία της GM θα προσθέσει από 35.000 έως 40.000 επιπλέον επιδόματα ανεργίας για τις ΗΠΑ.

Αυτό που μοιάζει να ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές δεν είναι άλλο από την πορεία της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Κάθε απογοητευτικό στοιχείο που ανακοινώνεται πλήττει κατάφορα τις όποιες ελπίδες ότι όντως υπάρχουν "φωτεινά" σημεία για ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσο η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων αργεί τόσο δέσμιές της θα παραμένουν και οι αγορές.

Σημείο 3: Η χρηματιστηριακή άνοδος, που στηρίζεται και στις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης, έχει στηρίξει κι άλλα ενεργητικά, όπως τα εμπορεύματα.

Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί πάνω από τα 60 δολ. ανά βαρέλι, με άνοδο 36% και πλέον φέτος. Ο χαλκός έχει κερδίσει περίπου 50% από τότε που άρχισε το χρηματιστηριακό ράλι. Συνολικά, ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB έχει ενισχυθεί 5% από την αρχή του έτους και 9,5% στο τρίμηνο μέχρι σήμερα.

Σαφώς, ένα από τα σημεία καμπής είναι η σύνοδος του OPEC κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πάντως το καρτέλ εμφανίζεται εξαιρετικά συγκρατημένο, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν θα προχωρήσει σε μια νέα μείωση παραγωγής.

Σημείο 4: Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έχει επιστρέψει στα επίπεδα όπου κινούνταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο δείκτης VIX βρίσκεται σε σταθερή τροχιά πτώσης από τις αρχές Μαρτίου, όταν άρχισε το χρηματιστηριακό ράλι. Ο δείκτης, γνωστός ως "βαρόμετρο του φόβου" έχει πέσει 70% από τα υψηλά του, πέρσι τον Οκτώβριο, και έκλεισε την εβδομάδα στο 27. Απέχει, βέβαια, από το επίπεδο των 10-20 όπου κινούνταν από το 2004 έως τα μέσα 2007.

Σημείο 5: Το δολάριο, που ευνοήθηκε το μέγιστο από τις οικονομικές και επενδυτικές επανατοποθετήσεις του τελευταίου χρόνου, αλλάζει πορεία.

Έναντι του καλαθιού με τις κύριες εμπορικές ισοτιμίες, το δολάριο έχει υποχωρήσει 5% μέχρι σήμερα στο β' τρίμηνο, καθώς αυξάνεται η διάθεση ρίσκου έναντι των ενεργητικών υψηλής απόδοσης. Αυτή η κίνηση έχει βοηθήσει στην άνοδο του χρυσού, γεγονός το οποίο επίσης προσελκύει τους επενδυτές, που δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί και ότι το χρηματιστηριακό ράλι θα κρατήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v