ΔΝΤ: Μοχλοί ανάπτυξης οι ΗΠΑ και η Κίνα

Αρκετά ισχυρότερη είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος σε σχέση με πέρυσι, όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για δύο κινητήριους μοχλούς της οικονομίας, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ασίας, με έμφαση στην Κίνα.

ΔΝΤ: Μοχλοί ανάπτυξης οι ΗΠΑ και η Κίνα
Αρκετά ισχυρότερη είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος σε σχέση με πέρυσι, όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για δύο κινητήριους μοχλούς της οικονομίας, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ασίας, με έμφαση στην Κίνα.

Στην τελευταία παγκόσμια οικονομική θεώρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες ανά τον πλανήτη.

Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικό όσον αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία, σχολιάζοντας μάλιστα ότι μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των οικονομικών δεικτών της περιοχής.

Το διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο 4,6%, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του 4%.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Raghuram Rajan, η παγκόσμια οικονομία διανύει ”την άνοιξη της ανάκαμψής της”. Τα πιο θετικά νέα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ίσως οι ΗΠΑ να μην είναι η μόνη ατμομηχανή ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ”αναδυόμενη Ασία”, όπως πλέον χαρακτηρίζει την Κίνα, την Ινδία και άλλες μικρότερες ασιατικές χώρες, είναι έτοιμη να σύρει πρώτη την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Η κατακόρυφη αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ασίας, υποδηλώνει ότι η περιοχή γίνεται πλέον όσο το δυνατό λιγότερο εξαρτώμενη από τον υπόλοιπο κόσμο, και λαμβάνει θέση ως μια αυτόνομη μηχανή ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η Κίνα είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, βοηθώντας έτσι και την επιτάχυνση των οικονομικών ρυθμών παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, παρά τις ισχυρές ενδείξεις μιας εύρωστης παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη μεταστροφή του θετικού κλίματος, κυρίως από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα ή από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές.

Ο Rajan δηλώνει χαρακτηριστικά ότι ”ενώ η γενικότερη εικόνα είναι καθησυχαστική, το μόνο σίγουρο είναι πως το απροσδόκητο θα συμβεί”. Για το λόγο αυτό, καλεί όλες τις χώρες να επιλύσουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, τώρα, που οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει βήματα προόδου όσον αφορά στις δομικές αλλαγές, ώστε να απελευθερώσει την αγορά εργασίας της, η Ιαπωνία καλείται να λάβει επιπλέον μέτρα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού αλλά και γενικότερα του επιχειρηματικού της συστήματος, ενώ η Κίνα θα πρέπει επιτέλους να αποδεσμευτεί από το δολάριο.

Το πιο αρνητικό σημείο από την έκθεση του ΔΝΤ, αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σε αντίθεση με τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη στις άλλες περιοχές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 1,7% το 2004 και 2,3% το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v