"Πεδίο μάχης" η ΕΚΤ λόγω των καλυμμένων ομολόγων

Σε πεδίο μάχης φαίνεται ότι έχει μετατραπεί το συμβούλιο της ΕΚΤ, εξαιτίας διαφωνιών όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων.

Πεδίο μάχης η ΕΚΤ λόγω των καλυμμένων ομολόγων
Συγκρούσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ επικρατούν μεταξύ των ρυθμιστών της νομισματικής ζωής της ευρωζώνης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τον σχολιασμό των διεθνών πρακτορείων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας Marko Kranjec, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να δαπανήσει πάνω από τα 60 δισ. ευρώ τα οποία έχει δεσμεύσει για αγορές καλυμμένων ομολόγων και δεν αποκλείει τις αγορές εταιρικών και εμπορικών χρεογράφων. Λίγες ώρες αργότερα, ο Γερμανός Axel Weber, που έχει ήδη δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη αγορών άλλων ενεργητικών, επέμεινε ότι τα 60 δισ. ευρώ είναι το «μάξιμουμ.» Ο Σλοβάκος Ivan Sramko, δήλωσε επίσης σήμερα ότι κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται.

«Το δοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μοιάζει με πεδίο μάχης,» δηλώνει χαρακτηριστικά αναλυτής της Nomura International στο πρακτορείο Bloomberg. «Θα ήταν αστεία υπόθεση, αν δεν βρισκόμασταν στην χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας. Τώρα όμως, έχει πιο δραματικές επιπτώσεις. Ο Trichet θα πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη...»

Το ενιαίο νόμισμα αντιδρά με έντονες διακυμάνσεις στις εξελίξεις και υποχωρεί στα 1,3526 δολάρια σήμερα έναντι 1,3721 χθες. Η προοπτική διεύρυνσης του προγράμματος αγορών ομολόγων λειτουργεί επιβαρυντικά στο νόμισμα.

Στις 7 Μαΐου, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 1% και ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει καλυμμένα ομόλογα, δηλαδή χρεόγραφα που έχουν αντίκρυσμα σε στεγαστικά δάνεια και πιστώσεις του δημοσίου τομέα, ύψους 60 δισ. ευρώ.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι τα 60 δισ. ευρώ είναι «ψίχουλα για μια οικονομία του μεγέθους της ευρωζώνης,» όπως τονίζει πρώην στέλεχος της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Weber ήταν εξαρχής αντίθετος με τις αγορές ενεργητικών από μέρους της ΕΚΤ. Ο διοικητής της EKT, Jean Claude Trichet, υποχρεώθηκε να βρει συμβιβαστική λύση όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων, προκειμένου να πείσει τον κ. Weber να συμφωνήσει. Ο κ. Weber πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με αποπληθωρισμό και πρέπει να αποφύγει περισσότερους κινδύνους και θέλει επίσης να σηματοδοτήσει η ΕΚΤ ότι τελείωσαν οι μειώσεις επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v