Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή ο διεθνής Τύπος

Ο μεγιστάνας του Τύπου, κ. Rupert Murdoch είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Εάν ο γραπτός Τύπος δεν αλλάξει "συμπεριφορά" και στόχους τότε το μέλλον του κλάδου είναι περισσότερο από δυσοίωνο.

Σε κρίσιμη καμπή ο διεθνής Τύπος
Ο μεγιστάνας του Τύπου, κ. Rupert Murdoch είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Εάν ο γραπτός Τύπος δεν αλλάξει "συμπεριφορά" και στόχους τότε το μέλλον του κλάδου είναι περισσότερο από δυσοίωνο.

Η βασική πρόταση του κ. Murdoch είναι οι εφημερίδες να χρεώνουν τους αναγνώστες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα άρθρα που παρουσιάζουν στις ιστοσελίδες τους.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι "Financial Times", η News Corp. του κ. Murdoch, αποφάσισε να δημιουργήσει premium συνδρομές για την ιστοσελίδα της "Wall Street Journal", ενώ θα χρεώνει συγκεκριμένα επιπλέον ποσά προκειμένου οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση σε κατηγορίες άρθρων.

"Θα εφαρμοστεί η πολιτική των 'μικρών' συνδρομών για την ανάγνωση συγκεκριμένων άρθρων", ξεκαθάρισε ο κ. Robert Thomson διευθυντής της Dow Jones και διευθυντής διαχείρισης της "WSJ".

Πρόκειται για μια πολιτική που αρκετοί εκδότες διστάζουν να ακολουθήσουν, αν και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να "απαγκιστρωθούν" από την εξάρτησή τους αποκλειστικά από τις διαφημίσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Όμως ο κ. Murdoch -σαφώς αυθεντία στον χώρο των ΜΜΕ- είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις, τις προοπτικές του Τύπου καθώς και του Διαδικτύου. "Το Διαδίκτυο, τουλάχιστον από πλευράς της παρεχόμενης ενημέρωσης, όπως το γνωρίζουμε θα ξεπεραστεί πολύ γρήγορα". Ως εκ τούτου ο κλάδος θα πρέπει από τώρα να είναι απόλυτα προετοιμασμένος για τις επικείμενες αλλαγές.

Η κρίση στον χώρο του Τύπου είναι περισσότερο ορατή στις ΗΠΑ, καθώς περίπου 120 εφημερίδες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Paper Cuts, η οποία παρακολουθεί την πορεία του κλάδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περισσότερες από 21.000 θέσεις εργασίας.

"Παλαιότερα οι Αμερικανοί θεωρούσαν τις εφημερίδες τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης", τόνισε από την πλευρά του σε ομιλία του στο Κογκρέσο ο γερουσιαστής κ. John Kerry, προσθέτοντας ότι "σήμερα οι εφημερίδες μοιάζουν είδος προς εξαφάνιση".

Πιθανώς, η επόμενη κίνηση όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως θα είναι οι κρατικές μηχανές να παρέμβουν σε μια προσπάθεια να σώσουν τον κλάδο του Τύπου. Ήδη, στις αρχές Ιανουαρίου ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy ανακοίνωσε ένα "πακέτο" στήριξης για τον χώρο, τονίζοντας ότι "είναι καθήκον να σώσουμε τον κλάδο".

Στις ΗΠΑ η όλη υπόθεση είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς οι αρχές φοβούνται ότι η παροχή βοήθειας προς συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα πιθανώς να εκληφθεί ως προσπάθεια "φίμωσης της ελεύθερης δημοσιογραφίας".

Όμως, από τη στιγμή που τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων -πλέον σχεδόν η μοναδική πηγή κέρδους- έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50%, η πιθανότητα ενός "πακέτου" στήριξης για τον κλάδο δεν κρίνεται απίθανη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v