ΕΕ: Δέκα προτάσεις για μείωση της ανεργίας

Δέκα "ενέργειες" για καταπολέμηση της ανεργίας και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρότειναν στην έκτακτη σύνοδο για την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πραγματοποίθηκε την Πέμπτη 7/5.

ΕΕ: Δέκα προτάσεις για μείωση της ανεργίας
Δέκα "ενέργειες" για καταπολέμηση της ανεργίας και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρότειναν στην έκτακτη σύνοδο για την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πραγματοποίθηκε την Πέμπτη 7/5.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Barroso επισήμανε μεταξύ άλλων: "Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την απασχόληση αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για περισσότερη και καλύτερα συντονισμένη δράση για την απασχόληση. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την πρόκληση ανεργίας εξαιτίας αυτής της κρίσης. Ωστόσο, αν δράσουμε αμέσως, θα μειώσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας και θα βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Αν δράσουμε τώρα, θα ανοίξουμε επίσης τον δρόμο για τη σταθερή και διαρκή ανάκαμψη. Η δράση της Ε.Ε. για την απασχόληση ούτε ξεκινά ούτε σταματά στη σημερινή σύνοδο κορυφής. Αλλά με τη σημερινή σύνοδο κορυφής λέμε στους πολίτες μας ότι εμείς θέλουμε να αποτελέσουν οι θέσεις εργασίας τους τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο της Ευρώπης.

Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν να συνεργαστούν ώστε να εντείνουμε γρήγορα τη δράση μας για την απασχόληση".

Από την πλευρά του, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης κ. Vladimir Spidla, τόνισε μεταξύ άλλων: "Άμεση προτεραιότητά μας στην παρούσα κρίση είναι οι άνθρωποι και το πώς θα κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους ή πώς θα βρουν το συντομότερο δυνατό νέες θέσεις. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στους ανθρώπους και στα μέσα συντήρησής τους".

-- Οι 10 προτάσεις

Στη σύνοδο κατατέθηκαν δέκα προτάσεις-ενέργειες, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων, και τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πιο συγκεκριμένα προτάθηκαν:

1. Διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε θέσεις εργασίας, με την προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και σε συνδυασμό με επανεκπαίδευση και χρηματοδοτική υποστήριξη από το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου).

2. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, παραδείγματος χάριν, με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και με ευελιξία και ασφάλεια.

3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης με την παροχή εντατικής καθοδήγησης, κατάρτισης και με αναζήτηση θέσης εργασίας τις πρώτες εβδομάδες της ανεργίας, ιδίως για τους νεαρούς ανέργους.

4. Σημαντική αύξηση του αριθμού μαθητειών και περιόδων άσκησης υψηλής ποιότητας έως το τέλος του 2009.

5. Προαγωγή αγορών εργασίας χωρίς αποκλεισμούς με την προσφορά κινήτρων για εργασία, με ουσιαστική και δραστήρια πολιτική για την αγορά εργασίας και με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, που οδηγούν επίσης στην καλύτερη ένταξη των ομάδων που μειονεκτούν, συμπεριλαμβανομένων των αναπήρων, των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των μεταναστών.

6. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα με τη διά βίου μάθηση, ιδίως παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν το σχολείο, ώστε να βρουν μια θέση εργασίας.

7. Χρησιμοποίηση της κινητικότητας της εργασίας, ώστε να συνδυάζεται η προσφορά εργασίας με τη ζήτηση εργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

8. Εντοπισμός ευκαιριών απασχόλησης και απαιτήσεων δεξιοτήτων και βελτίωση της πρόβλεψης δεξιοτήτων, ώστε να οργανώνεται καλύτερα η προσφορά κατάρτισης.

9. Παροχή βοήθειας σε ανέργους και σε νέους που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση, παραδείγματος χάριν, με κατάρτιση για την υποστήριξη της επιχειρηματικιής τους δραστηριότητας, με την παροχή κεφαλαίου εκκίνησης ή με τη μείωση ή κατάργηση της φορολογίας για νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups).

10. Πρόβλεψη και διαχείριση της αναδιάρθρωσης μέσω αμοιβαίας μάθησης και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v