Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test: Προθεσμία 30 ημερών στις τράπεζες

Τριάντα ημέρες προθεσμία θα δώσει η κυβέρνηση τις τράπεζες που υποβάλλονται σε stress test, για να αναπτύξουν τα προγράμματα συγκέντρωσης κεφαλαίων και έξι μήνες για να τα εφαρμόσουν.

Stress test: Προθεσμία 30 ημερών στις τράπεζες
Τριάντα ημέρες προθεσμία θα δώσει η κυβέρνηση στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα που υποβάλλονται σε stress test, για να αναπτύξουν τα προγράμματα συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων, ανακοίνωσαν η Federal Reserve και άλλες τραπεζικές ρυθμιστικές Αρχές.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των παραγόντων, συνολικά τα αποτελέσματα για τις 19 τράπεζες θα δημοσιοποιηθούν στις 5 τοπική ώρα, δηλαδή γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Κάποια αποτελέσματα έχουν πάντως ήδη διαρρεύσει.

Στην ανακοίνωση της Fed αναφέρεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν τα σχέδιά τους εντός 30 ημερών. Οι τραπεζικές Αρχές θα αποφασίσουν για τα προγράμματα στις 8 Ιουνίου.

Μετά από αυτό, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έξι μηνών, έως τις 9 Νοεμβρίου, για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Οι 19 οίκοι θα πρέπει να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 τουλάχιστον στο 6% των ενεργητικών και να έχουν «σημαντικό» κομμάτι του συνολικού μετοχικού τους κεφαλαίου σε κοινές μετοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» οι 19 αμερικανικές τράπεζες που υποβλήθηκαν σε «τεστ κόπωσης» χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές που έχουν ανάγκη αύξησης κεφαλαίων, αυτές που διαθέτουν «καλή» ρευστότητα και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων που έχουν διαρρεύσει οι Citigroup, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που έχουν ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια.

Η Bank of America χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια 34 δισ. δολάρια, η Citi περί των πέντε δισ. δολαρίων, η Morgan Stanley μεταξύ ένα και δύο δισ. δολάρια, ενώ η Wells Fargo περίπου 15 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα JPMorgan Chase, Goldman Sachs, American Express και State Bank δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v