Rato και Lemierre προτείνει η Ευρώπη για το ΔΝΤ

Τον Ισπανό Rodrigo Rato και τον Γάλλο Jean Lemierre πρότειναν οι υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. ως υποψήφιους για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά τη σύνοδο στην Ιρλανδία. Επιφυλάξεις για την ανάπτυξη και ελπίδες για τα επιτόκια στις υπόλοιπες εξελίξεις της συνόδου των υπουργών και κεντρικών τραπεζιτών των ”15”.

Rato και Lemierre προτείνει η Ευρώπη για το ΔΝΤ
Προκειμένου να αποτρέψουν μια εσωτερική διαμάχη που θα μπορούσε να στερήσει από την Ε.Ε. το προνόμιο διορισμού Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι υπουργοί Οικονομικών των ”15” συμφώνησαν να προτείνουν δύο υποψηφίους για τη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιρλανδία, συμφωνήθηκε να προταθούν ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας Rodrigo Rato και ο Γάλλος Jean Lemierre, που είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι ΗΠΑ ορίζουν τον επικεφαλής της ”αδελφής” του ΔΝΤ Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ η Ε.Ε. επιλέγει τον επικεφαλής του πανίσχυρου ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αλλά οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να θέσουν βέτο στην επιλογή.

Το 2000, ο Λευκός Οίκος είχε απορρίψει τον υποψήφιο του Βερολίνου Caio Koch-Weser, κρίνοντας ότι δεν έχει επαρκή εμπειρία. ”Δεν θέλουμε να συμβεί και πάλι κάτι ανάλογο” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders, εξηγώντας την επιλογή των δύο υποψηφίων παρά τις διαφωνίες που είχαν προηγηθεί.

Οι μικρότερες χώρες της Ε.Ε. συντάσσονται με την επιλογή του κ. Rato, που έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία και μιλά ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ θεωρείται ότι ο κ. Lemierre, τον οποίο υποστηρίζουν Γαλλία και Γερμανία, έχει ”μεγαλύτερη τεχνική ειδίκευση”.

Στις λοιπές ειδήσεις της συνόδου, οι υπουργοί δεν έλαβαν επίσημες θέσεις στον νέο προϋπολογισμό ύψους 1 τρισ. ευρώ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Romano Prodi, για την περίοδο 2007-13. Εξι χώρες, υπό την καθοδήγηση Γαλλίας και Γερμανίας, ζητούν περικοπές στον προϋπολογισμό, δηλώνοντας ότι δεν είναι αρμόζον οι Βρυξέλλες να ζητούν περικοπές των δαπανών από τα κράτη-μέλη αλλά να αυξάνουν τις κοινοτικές δαπάνες.

Επιπλέον, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Pedro Solbes κατέθεσε την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη στις 12 χώρες της ευρωζώνης θα περιοριστεί στο 1,7% ή 1,8% το 2004. Πάνω σε αυτή την εκτίμηση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Hans Eichel, δήλωσε ότι ”είναι απαραίτητο αυτή την ώρα να γίνει συζήτηση για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και όχι να αναλωνόμαστε σε τυπολατρικές διαμάχες” για τα ελλείμματα.

Στη σύντομη εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Jean-Claude Trichet έδωσε από την πλευρά του νέα τροφή στις ελπίδες μείωσης των επιτοκίων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τα οικονομικά δεδομένα και ότι, εάν οι συνθήκες μεταβληθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα επιτόκια ενδέχεται να αλλάξουν από το τρέχον 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v