Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι θα φανεί ”υπομονετική” πριν προχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις. Η ισχυρή ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικότητας δεν οδηγούν όμως σε ικανοποιητική διεύρυνση της αγοράς εργασίας.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα εξαντλήσει την ”υπομονή” της πριν προχωρήσει σε παρέμβαση στο κόστος δανεισμού, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed στη λιτή ανακοίνωσή της υπογράμμισε εκ νέου ότι ”η Επιτροπή θα κάνει υπομονή για να αναθεωρήσει την νομισματική της πολιτική”, ενισχύοντας προηγούμενες εκτιμήσεις ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για το 2004.

Η Fed στην ανακοίνωση της επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της παραγωγικότητας ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα με άξονα το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Παράλληλα αφήνει κάποια παράθυρα αισιοδοξίας για την πορεία της αγοράς εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμοί απώλειας εργασιακών θέσεων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, παρόλο που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρουσιάζει επιβράδυνση.

Την ίδια στιγμή, φουντώνει η διαδοχολογία για την προεδρία της Fed, καθώς η θητεία του Άλαν Γκρίνσπαν λήγει στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN/Money, ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του Σερ Άλαν, είναι και ο λιγότερο γνωστός. Καθηγητής του Stanford, ο τωρινός υφυπουργός Οικονομικών για διεθνείς υποθέσεις, John Taylor, θεωρείται αυθεντία στους οικονομικούς κύκλους, αλλά είναι σχετικά άγνωστος στη Wall Street.

Ένα ακόμη όνομα που ”παίζει” στη διαδοχολογία, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Robert Rubin. Πολλοί αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι εάν ο John Kerry κερδίσει τις εκλογές και αποχωρήσει ο Α. Γκρίνσπαν, ο Rubin θα είναι αυτός που θα τον διαδεχτεί.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Martin Feldstein, διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER), θεωρείται από πολλούς πιθανός υποψήφιος. Άλλα δύο ονόματα που θεωρούνται ως υποψήφιοι, είναι δύο πρώην σύμβουλοι του Μπους, οι Glenn Hubbard και Lawrence Lindsey.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνάντησης του American Tort Reform Association, ότι τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν την επιφυλακτική στάση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις, οφείλονται στις εντάσεις από την κατάχρηση των προσφυγών των εργαζομένων, γεγονός που επιβάλλει έναν νέο διακανονισμό των εργασιακών σχέσεων.

Η Merrill Lynch υπογράμμισε ότι μειώθηκε η αισιοδοξία σχετικά με την προοπτική επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της αρνητικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας, μετά από συνάντηση στο Λονδίνο των μάνατζερ διαχείρισης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την ομάδα των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων της Merrill Lynch η εμπιστοσύνη του τομέα στη δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας περιορίστηκε στο Μάρτιο, αφού ”μόνο” το 48% των μάνατζερ αναμένουν ισχυρή επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2004, από το 65% το Φεβρουάριο και το 74% τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v