Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "πράσινο" new deal κερδίζει κονδύλια

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν μόνο όταν οι βιομηχανίες πειστούν για την αποδοτικότητα των οικολογικών τεχνολογιών. Το 15% των πακέτων στήριξης της οικονομίας θα διατεθεί σε οικολογικά projects.

Το πράσινο new deal κερδίζει κονδύλια
Όλο και περισσότερες χώρες θέτουν και την ενίσχυση της "πράσινης οικονομίας" μεταξύ των στόχων στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουν για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ως κύριους άξονες την απεξάρτηση των χωρών από το πετρέλαιο και τη μείωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας στο περιβάλλον. Τα ισχυρά κράτη, προς το παρόν, χρηματοδοτούν τις σχετικές επενδύσεις ώστε εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας να βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, από τα 2,8 τρισ. δολάρια που έχουν ανακοινώσει οι μεγάλες χώρες για τη στήριξη των οικονομιών τους, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης, τα περίπου 430 δισ. δολάρια προορίζονται για οικολογικές "πράσινες" δράσεις. Πρόκειται για ένα ποσό που αναλογεί στο 15% του συνόλου των 2,8 τρισ. δολαρίων.

Βέβαια, η οικονομική κρίση και τα ισχυρά μηνύματα για το δυσοίωνο μέλλον του πλανήτη ήταν οι βασικοί λόγοι για να αλλάξουν οι χώρες τις επενδυτικές τους προτεραιότητες. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των "πράσινων" κονδυλίων δεν ξεπερνούσε το 5% παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας New Energy Finance, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια το 2008 έφτασαν τα 155 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 4,5% σε σχέση με το 2007. Όμως, το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους λόγω της οικονομικής κρίσης οι σχετικές επενδύσεις υπέστησαν καθίζηση 25% συγκριτικά με τους πρώτους έξι μήνες.

---Οι πιο... οικολόγοι

Με βάση τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά πακέτα στήριξης, η πιο οικολογική χώρα είναι η Νότιος Κορέα. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους "Financial Times" δείχνουν ότι η κυβέρνησή της από τα 38,1 δισ. δολάρια του συνολικού πακέτου προορίζει τα 30,7 δισ. δολάρια (ποσοστό 81%) σε "πράσινες" επενδύσεις. Με τα χρήματα αυτά προσδοκά ότι θα δημιουργηθούν 950.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθεί η Κίνα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC, σε οικολογικά projects θα δοθεί το 38% του πακέτου στήριξης (221,3 δισ. δολάρια από τα 586,1 δισ. δολάρια). Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι το ποσό θα είναι τελικά μικρότερο, όμως ακόμη κι έτσι θεωρείται ότι η χώρα κάνει προόδους.

Οι ΗΠΑ θα δώσουν το 12% του πακέτου χρηματοδότησης (112,3 δισ. δολάρια), ενώ στην Ευρώπη προηγείται η Γαλλία με 21% του συνολικού πακέτου (7,1 δισ. δολάρια από 33,7 δισ. δολάρια). Στην Ευρώπη βέβαια ξεχωρίζει το λεγόμενο πακέτο Μπαρόζο των 38,8 δισ. δολαρίων, από το οποίο το 60% (22,8 δισ. δολ.) θα κατευθυνθεί σε "πράσινες" επενδύσεις - γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Γηραιά Ήπειρος διατηρεί τα ηνία στον τομέα της "πράσινης" οικονομίας.

Στις βιομηχανικές χώρες τα μέτρα αφορούν κατά κύριο λόγο στην προώθηση οχημάτων με χαμηλούς ρύπους, σε κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με αιχμή την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά και τη βιοαιθανόλη) και των λιγότερο ενεργοβόρων κατασκευών.

---"Είναι λίγα"

Βέβαια, τα 430 δισ. δολάρια που προορίζονται για οικολογικά projects θεωρούνται λίγα από τον ΟΗΕ, ο οποίος ζητά από τα κράτη να διαθέσουν τουλάχιστον το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ -περί τα 750 δισ. δολάρια- σε σχετικές επενδύσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας εκτιμά ότι για μία ουσιαστική στροφή της πολιτικής των κρατών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούνται πάνω από 9,5 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Προς το παρόν, πάντως, τα κράτη δίνουν τα "πράσινα" κονδύλια για να τονώσουν την ανάπτυξή τους. Απώτεροι στόχοι τους είναι σταδιακά να προσελκύσουν και ιδιωτικές επενδύσεις και να περιοριστεί το μερίδιο του κράτους. Αυτό θα γίνει μόνο όταν οι βιομηχανίες πειστούν για την εμπορική αποδοτικότητα των "πράσινων" τεχνολογιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v