G2O: "Ένεση" $1,1 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία

Το συνολικό ποσό του 1,1 τρισ. δολαρίων προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να ξεπεράσει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση υποσχέθηκε το G20 στη σύνοδο του Λονδίνου.

G2O: Ένεση $1,1 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία
Το συνολικό ποσό του 1,1 τρισ. δολαρίων προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να ξεπεράσει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση υποσχέθηκε το G20 στη σύνοδο του Λονδίνου.

Στην επίσημη ανακοίνωση, την οποία πραγματοποίησε ο οικοδεσπότη της συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown, πέραν της νέας βοήθειας, κατέστη σαφές ότι οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών της υφηλίου επιθυμούν μεγαλύτερη εποπτεία για hedge funds και οίκους αξιολόγησης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους.

Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, το ΔΝΤ θα λάβει επιπλέον κεφάλαια ύψους 750 δισ. δολαρίων προκειμένου να στηρίξει τις περισσότερο ευάλωτες στην κρίση χώρες, ενώ θα δοθούν επιπρόσθετα 250 δισ. δολάρια για χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, το G20 υποσχέθηκε:

α. 500 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ προς στήριξη των περισσότερο αδύναμων οικονομιών.
β. 250 δισ. δολάρια για στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου.
γ. 250 δισ. δολάρια για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου βοήθειας από το ΔΝΤ στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι φτωχές χώρες.
δ. 100 δισ. δολάρια στις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για παροχή δανείων σε φτωχές χώρες.
ε. Το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε πώληση αποθεμάτων χρυσού συνολικής αξία 6 δισ. δολαρίων, κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και αυτά για στήριξη των φτωχών χωρών της υφηλίου.

Στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρα στα οποία υπήρξε κοινή συναίνεση από όλα τα μέλη της συνόδου:

1. Ισχυρότερος έλεγχος για τα μπόνους τραπεζιτών και μεγάλων στελεχών των τραπεζών.
2. Αναμόρφωση του Financial Stability Board προκειμένου να συνεργαστεί στενά με το ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για μελλοντικές κρίσεις και προβλήματα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
3. Ισχυρότερη εποπτεία και έλεγχος τόσο για τα hedge funds όσο και για τους οίκους αξιολόγησης. Στην περίπτωση των οίκων αξιολόγησης, βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων.
4. Κοινή προσπάθεια αλλά και λήψη μέτρων προκειμένου να καθαρίσουν τα τοξικά πάγια και οι επενδύσεις των τραπεζών.
5. Επιπλέον βοήθεια 100 δισ. δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου.
6. Οι χώρες του G20 ουσιαστικά παράσχουν στην παγκόσμια οικονομία τη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας στην Ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2010 θα έχει φτάσει στο εντυπωσιακό ποσό των 5 τρισ. δολαρίων.

"Κερδισμένο" το ΔΝΤ

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το ΔΝΤ είναι ο μεγάλος κερδισμένος των αποφάσεων του G20, καθώς η συνολική χρηματοδότησή του θα φτάσει στα 750 δισ. δολάρια. Ο κ. Brown τόνισε χαρακτηριστικά: "Σήμερα είναι η μέρα όπου η υφήλιος αποφάσισε να επικοινωνήσει και να παλέψει με κοινά μέσα ενάντια στην παγκόσμια κρίση. Όχι με λόγια αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του συστήματος. Σήμερα αποφασίσαμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μάχη κατά της κρίσης".

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά το G20 έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει ό,τι κριθεί απαραίτητο προκειμένου να φτάσει η πολυπόθητη ανάκαμψη. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ΟΟΣΑ θα δημοσιεύσει τη "λίστα της ντροπής", δηλαδή τα κράτη τα οποία συγκαταλέγονται στους φορολογικούς παραδείσους, προσθέτοντας ότι "η μυστικότητα για το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον παρελθόν και τα κράτη τα οποία δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα βρεθούν αντιμέτωπα με κυρώσεις".

Επιπρόσθετα -αν και δεν αποκάλυψε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- ο κ. Brown ανέφερε ότι εντός του έτους θα υπάρξει και νέα σύνοδος του G20 προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Ενθουσιώδης υποδοχή από τις αγορές

Τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street υποδέχτηκαν με σχεδόν απόλυτο ενθουσιασμό την απόφαση του G20 για στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και πιθανώς το γεγονός ότι τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για σφοδρή κόντρα μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών. Απόδειξη της θετικής υποδοχής το ράλι για τους κορυφαίους δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Κέρδη 6,9% για τον πανευρωπαϊκό FTSEurofirst 300, με τον DAX 30 να ενισχύεται 6,07% στις 4.381 μονάδες, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε 5,37% στις 2.992 μονάδες. Εκρηκτικό το ξέσπασμα στη λονδρέζικη αγορά, με τον δείκτη FTSE 100 να σπάει, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, το φράγμα των 4.000 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο 4,28% στις 4.124 μονάδες.

Ανάλογη η εικόνα που επικράτησε στο σύνολο των αγορών εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να εμφανίζεται ως ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της συναίνεσης του G20. Άνοδος υψηλότερη του 8% για το brent στα 52,53 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και το αμερικανικό αργό, το οποίο σημείωσε κέρδη 7,8%, στα 52,17 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v