Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν. Ευρώπη: "Βαθιά" ύφεση το 2009 βλέπει η Fitch

Το ΑΕΠ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης θα υποχωρήσει φέτος κατά 3,1%, προειδοποιεί η Fitch. Σε δεινότερη θέση η Ουγγαρία και το Καζακστάν. Σε υποβάθμιση έξι ουκρανικών τραπεζών προχώρησε η Moody's.

Αν. Ευρώπη: Βαθιά ύφεση το 2009 βλέπει η Fitch
Το ΑΕΠ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης θα υποχωρήσει φέτος κατά 3,1%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από την κατάρρευση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προειδοποιεί η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, το ΑΕΠ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης θα υποχωρήσει ύστερα από άνοδο 4% το 2008 και μέση ανάπτυξη 6,8% στην πενταετία μέχρι το 2007.

Η Fitch εκτιμά ότι οι χώρες θα επιστρέψουν σε ανάπτυξη το 2010, προβλέποντας όμως άνοδο του ΑΕΠ κατά μόλις 1,4%, που "θα είναι ανεπαρκής για να εμποδίσει επιπλέον αύξηση στην ανεργία και νέες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά".

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι οι προοπτικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα και οι επενδυτές θα πρέπει να διαφοροποιούνται κατά περίπτωση και να μην αντιμετωπίζουν την ανατολική Ευρώπη σαν ομοφενές σύνολο.

Για παράδειγμα, το 2009 η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5%, τη στιγμή όπου το ΑΕΠ της Λετονίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε ποσοστό 12%.
 

Οι οικονομίες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στη χειρότερη μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και των κεφαλαιακών ροών είναι η Ουγγαρία και το Καζακστάν, ενώ η Πολωνία και η Τουρκία είναι λιγότερο επηρεασμένες, αν και δεν είναι απρόσβλητες από τέτοια σοκ, αναφέρει η Fitch.

Υποβάθμιση ουκρανικών τραπεζών από Moody's

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Moody's τονίζει ότι θέτει τις συστάσεις των OTP Bank Ukraine, Raiffeisenbank Aval, UkrSibbank, Ukrsotsbank και VAB Bank υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, ενώ προχώρησε σε υποβάθμιση της Calyon Bank Ukraine σε "Ba2" από "Ba1". 

Όπως αναφέρει, προχώρησε στις κινήσεις αυτές καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην Ουκρανία, που θα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v