Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Μία ομάδα, πολλά προβλήματα… (λίγες λύσεις)

To μόνο που φαίνεται να ενώνει τους ηγέτες του G20 είναι η κρίση και η διάθεση να ανακοπεί. Ωστόσο οι επιπτώσεις διαφέρουν και οι στρατηγικές αποκλίνουν. Τα προβλήματά τους και οι δράσεις που έχουν αναλάβει.

  • Επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου
G20: Μία ομάδα, πολλά προβλήματα… (λίγες λύσεις)
Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών κάθονται σήμερα, 2 Απριλίου, γύρω από ένα τραπέζι, με στόχο την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της χειρότερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης.

Μολονότι "η κρίση δεν έχει σύνορα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι επιπτώσεις για την κάθε χώρα είναι διαφορετικές και, έτσι, οι προσπάθειες αντιμετώπισης ποικίλουν. Και αυτές οι αποκλίσεις στρατηγικής και μεθόδων προκαλούν τριβές μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών.

Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα έχει επενδύσει πολιτικά στο να πείσει τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιήσουν περισσότερο χρήμα για να τονωθεί η αγορά, αλλά οι ομόλογοί του στη Γηραιά  Ήπειρο ζητούν επίμονα καλύτερη χρηματοοικονομική ρύθμιση.

Η Κίνα καθώς και άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες τηρούν πάσα επιφύλαξη, αφού δεν έχουν καμία διάθεση "να πληρώσουν τη δυτική κρίση".

Η καταγραφή που ακολουθεί και η οποία έγινε από το πρακτορείο CNN, στα στατιστικά των μεγεθών και των δημοσιονομικών μέτρων, σε 10 αντιπροσωπευτικές κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, είναι ενδεικτική για τη διαφορετικότητα που επικρατεί και απειλεί τις όποιες προσπάθειες συναίνεσης στους κόλπους του G20.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ


ΑΕΠ:  -1,6%.
Πληθωρισμός:  0,2%.
Ανεργία:  8,1%.
Αγορές: -10,7%.
Γαλόνι βενζίνη: 1,99$.
Επιτόκια:  0% - 0,25%.

Προβλήματα: Οι τιμές των ακινήτων "βουλιάζουν" συνέχεια από το καλοκαίρι του 2007, υποβαθμίζοντας πολλά ενεργητικά τραπεζικών υποθηκών. Για να αποτρέψουν νέες απώλειες οι τράπεζες σταμάτησαν τον δανεισμό. Στους τελευταίους 14 μήνες 4,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους.

Λύσεις: Η κυβέρνηση έχει πλημμυρίσει το "παγωμένο" τραπεζικό σύστημα με τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοφανή μέτρα ρευστότητας - όπως 700 δισ. δολ. για την τραπεζική διάσωση, 168 δισ. στο πρώτο πακέτο οικονομικής διάσωσης και 787 δισ. δολ. στο δεύτερο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΑΕΠ:  -1,2%.
Πληθωρισμός:  0,1%.
Ανεργία:  6,3%.
Αγορές:  -11,2%.
Γαλόνι βενζίνη:  4,85$.
Επιτόκια:  0,5%.

Προβλήματα: Η στερλίνα διολίσθησε σε χαμηλό 23 ετών έναντι του δολαρίου τον Ιανουάριο, καθώς ο τραπεζικός κλάδος σημείωνε τις μεγαλυτερες ζημίες στην ιστορία του. Η παραγωγικότητα της χώρας και οι αξίες των οικιών έχουν βουλιάξει αλλά και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Λύσεις: Ο πρωθυπουργός κ. Gordon Brown αποκάλυψε πρόγραμμα τραπεζικής διάσωσης 63 δισ. δολ. τον Οκτώβριο. Η Bank of  England δημιούργησε μηχανισμό 74 δισ. δολ. για αγορές υψηλής πιστότητας ιδιωτικών χρεογράφων.


ΡΩΣΙΑ

ΑΕΠ: 0,7%.
Πληθωρισμός: 12%.
Ανεργία: 8,1%.
Αγορές: +16,2%.
Γαλόνι βενζίνη: 2,81$.
Επιτόκια: 13%.

Προβλήματα: Η πτώση στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου προκαλούν συρρίκνωση εξαγωγών. Οι ρωσικές τράπεζες πλήττονται από την πιστωτική κρίση γιατί έχουν πολύ περισσότερα ξένα χρεόγραφα παρά εθνικά στην κατοχή τους. Η ταχεία υποτίμηση του ρουβλίου προκαλεί ανησυχίες για εκτός ελέγχου πληθωρισμό.

Λύσεις: Η κεντρική τράπεζα άνοιξε μηχανισμό 50 δισ. δολ. δανεισμού τραπεζών. Η κυβέρνηση, αργότερα, πρόσφερε πακέτο στήριξης 28 δισ. δολ. στις τράπεζες. Μειώνει επίσης τα επιτόκια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.


ΜΕΞΙΚΟ

ΑΕΠ: 0,3%.
Πληθωρισμός: 6,2%.
Ανεργία: 5%.
Αγορές: -9,3%.
Γαλόνι βενζίνη:  2,19$.
Επιτόκια: 6,75%.

Προβλήματα: Εξαιτίας της στενής σχέσης με την αμερικανική οικονομία, η μεξικανική έμεινε στάσιμη στα τέλη 2008 καθώς μειώθηκαν δραστικά οι τιμές εξαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η κρίση έχει επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις, αφού τα προβλήματα στις δαπάνες δεν επιτρέπουν στις ΗΠΑ να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιμάκωσης της βίας λόγω ναρκωτικών στα σύνορα.

Λύσεις: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης 54 δισ. δολ. τον Ιανουάριο που προβλέπει αύξηση στις δαπάνες για δημόσια έργα και πάγωμα των τιμών ενέργειας. Έχει επίσης δεσμευτεί να επενδύσει σε μικρές επιχειρήσεις για να τονωθεί η απασχόληση.

ΙΑΠΩΝΙΑ

ΑΕΠ: -2,6%.
Πληθωρισμός: 0%.
Ανεργία: 4,1%.
Αγορές: -4,2%.
Γαλόνι βενζίνη: 4,09$.
Επιτόκια: 0,1%.

Προβλήματα: Ο Nikkei βούτηξε τον Μάρτιο στα χαμηλά 26 ετών, έχοντας ανακάμψει ελαφρώς στις αρχές του 2009. Η στεγαστική κρίση και το "πάγωμα" στις εξαγωγές έχουν προκαλέσει αύξηση της απασχόλησης.

Λύσεις: Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια πρακτικά στο μηδέν και εισήγαγε πακέτο αγοράς τραπεζικών δανείων 100 δισ. δολ. Η κυβέρνηση εισήγαγε πακέτο οικονομικής στήριξης 275 δισ. δολ. το οποίο περιλαμβάνει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιστροφές φόρων στα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός κ. Taro Aso πρότεινε πρόσφατα να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

ΙΝΔΙΑ

ΑΕΠ: 5,1%.
Πληθωρισμός: 10,4%.
Ανεργία: 6,8%.
Αγορές: -7%.
Γαλόνι βενζίνη: 4,06$.
Επιτόκια: 5,5%.

Προβλήματα: Στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 η ινδική οικονομία αναπτύχθηκε, αλλά με βραδύ ρυθμό (τον βραδύτερο 5 ετών). Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, με τον πληθωρισμό να "τρέχει", το έλλειμμα να διογκώνεται και την κρίση ρευστότητας να επιδεινώνεται.

Λύσεις: Η κεντρική τράπεζα δάνεισε 37,4 δισ. δολ. στις εμπορικές τράπεζες και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης 8 δισ. δολ. που περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, δαπάνες σε μικρές επιχειρήσεις και βοήθεια στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

ΑΕΠ: -10%.
Πληθωρισμός: 17,6%.
Ανεργία: 6,6%.
Αγορές: -9%.
Γαλόνι βενζίνη: 8,2$.
Επιτόκια: 18%.

Προβλήματα: Η μικροσκοπική αυτή χώρα σχεδόν κατέρρευσε εξαιτίας της κρίσης. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν κλείσει. Η κεντρική τράπεζα χρεοκόπησε και το χρηματιστήριο υπέστη κραχ. Η κορόνα είχε υποχωρήσει σχεδόν 67% έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2008.

Λύσεις: Η Ισλανδία έχει λάβει 5,1 δισ. δολ. από το ΔΝΤ για να στηρίξει το νόμισμα. Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο και η νέα κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής αναδιοργάνωσης του τραπεζικού τομέα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΑΕΠ: -2,5%.
Πληθωρισμός: 1%.
Ανεργία: 7,9%.
Αγορές: -11,9%.
Γαλόνι βενζίνη: 5,97$.
Επιτόκια: 1,5%.

Προβλήματα: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία διολίσθησε το φθινόπωρο στη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, ενώ για το 2009 δεν αναμένεται καθόλου ανάπτυξη. Η κάθετη μείωση στην παγκόσμια ζήτηση για αγαθά έχει προκαλέσει ταχεία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου.

Λύσεις: Η κυβέρνηση της κ. Angela Merkel εισήγαγε πακέτο τραπεζικής διάσωσης 642 δισ. δολ. και δύο οικονομικά πακέτα: το πρώτο ύψους 25 δισ. δολ. τον Νοέμβριο και το δεύτερο 66 δισ. δολ. τον Ιανουάριο. Και τα δύο περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδύσεις σε υποδομές.

ΚΙΝΑ

ΑΕΠ: 6,7%.
Πληθωρισμός: 1,6%.
Ανεργία: 9%.
Αγορές: 22,1% .
Γαλόνι βενζίνη: 3,01$.
Επιτόκια: 5,31%.

Προβλήματα: Η κινεζική ανάπτυξη "έπεσε" σε χαμηλό 5 ετών το 2008 λόγω της πτώσης των εξαγωγών. Οι μαζικές απολύσεις συνιστούν μεγάλο πρόβλημα (η ανεργία στην Κίνα είναι σίγουρα υψηλότερη από το επίσημο ποσοστό 9%, καθώς στη στατιστική καταγραφή περιλαμβάνονται μόνο τα μεγέθη για τις μεγαλουπόλεις).

Λύσεις: Ο πρωθυπουργός κ. Wen Jiabao αποκάλυψε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης 586 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, με στόχο την τόνωση των κατασκευών, του κλάδου υγείας και των υποδομών, που περιλαμβάνει 70 δισ. δολ. σε φοροαπαλλαγές εξαγωγών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί και άλλο "πακέτο" για να επιστρέψει η ανάπτυξη στο +8%.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

ΑΕΠ: 1,8%.
Πληθωρισμός: 5,9%.
Ανεργία: 8,2%.
Αγορές: 6,9%.
Γαλόνι βενζίνη: 4,17$.
Επιτόκια: 11,25%

Προβλήματα: Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην πετρελαϊκή αυτή οικονομία, προκαλώντας αύξηση στην ανεργία. Τον Ιανουάριο, η Βραζιλία εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια. Αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκεται σε ύφεση.

Λύσεις: Ο Πρόεδρος κ. Luiz Inacio Lula da Silva ενίσχυσε το υπάρχον πρόγραμμα υποδομών κατά 62 δισ. δολ. στα 280 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο. Η κεντρική τράπεζα οργάνωσε αυξημένα δανειστικά προγράμματα προς τις τράπεζες, μείωσε τα επιτόκια και οδήγησε σε ανταλλαγές ισοτιμιών (currency swaps) με την αμερικανική Federal Reserve.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v