Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο "χάρτης" των ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης

Το σύνολο των πακέτων δημοσιονομικής στήριξης στις οικονομίες των 27 της Ε.Ε. αντιστοιχεί στο 3,3% - 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ενώ το αμερικανικό πακέτο αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ.

Ο χάρτης των ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης
Το σύνολο των πακέτων δημοσιονομικής στήριξης στις οικονομίες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. αντιστοιχεί στο 3,3% - 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ενώ το αμερικανικό πακέτο αντιστοιχεί στο 5,5% του αμερικανικού ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Στα ευρωπαϊκά πακέτα περιλαμβάνονται δημόσιες δαπάνες στο κράτος πρόνοιας, οι οποίες αυτόματα αρχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων μέσω των υψηλότερων επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικής πρόνοιας - οι επονομαζόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές.

Στον κατάλογο που ακολουθεί εμφανίζονται τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν ήδη αποφασίσει τα κράτη-μέλη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, η Κομισιόν στις 26 Νοεμβρίου πρότεινε την εφαρμογή ευρωπαϊκού πακέτου οικονομικής στήριξης αξίας 200 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναλύεται σε 1,2 ποσοστιαία μονάδα σε δαπάνες προϋπολογισμού και σε 0,3% ποσοστιαία μονάδα σε κεντρική χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνουν σήμερα τη διήμερη σύνοδο κορυφής, με συνομιλίες σχετικά με την επιβολή των κατάλληλων μέτρων με τα οποία θα περιοριστεί η χειρότερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης Ιστορίας.


--ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αύξηση δαπανών κεφαλαίου κατά 20% στα 5,6 δισ. λεβ (3,66 δισ. δολ.) το 2009. Τα κεφάλαια θα πάνε σε έργα υποδομής, σε επισκευές δημοσίων κτιρίων και σε έργα εκπαίδευσης και υγείας.

--ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Δεσμεύτηκε να δαπανήσει 500 εκατ. στερλίνες (754 εκατ. δολ.) για να πατάξει την ανεργία, στο πλαίσιο του πακέτου δημοσιονομικής στήριξης 20 δισ. στερλινών που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο. Προβλέπεται επίσης δαπάνη 2.500 στερλινών για κάθε εταιρία που κάνει προσλήψεις επί 6 μήνες και πλέον. Επίσης, φορολογικές περικοπές, μεταξύ των οποίων μείωση του ΦΠΑ από το 17,5% στο 15% έως τα τέλη 2009 και 3 δισ. στερλίνες σε δαπάνες κεφαλαίου που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

--ΓΑΛΛΙΑ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης 26 δισ. ευρώ (33,8 δισ. δολ.) που αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ. Στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθούν 80.000 - 100.000 νέες θέσεις εργασίας, που θα αντικαταστήσουν τις 90.000 θέσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα χαθούν συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

--ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Άνω Βουλή ενέκρινε πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει επενδύσεις υποδομής και φοροαπαλλαγές. Προηγουμένως η γερμανική βουλή είχε υιοθετήσει μέτρα συνολικής αξίας 31 δισ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία επενδύσεων και νέων συμβολαίων αξίας 50 δισ. ευρώ σε διετή περίοδο.

--ΙΣΠΑΝΙΑ: Έχει υιοθετήσει ποικίλα μέτρα για να αντιμετωπίσει την ύφεση και την ανεργία, μεταξύ των οποίων πακέτο στήριξης ύψους 38 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 6 δισ. ευρώ σε φορολογικές περικοπές και 4 δισ. σε ρευστότητα για πολίτες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα δαπανήσει επιπλέον 11 δισ. ευρώ σε δημόσια έργα.

--ΙΤΑΛΙΑ: Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο βοήθειας των οικογενειών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα αντιστοιχούν σε 80 δισ. ευρώ, όμως οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ως επί το πλείστον ανακυκλώνονται υπάρχοντα κονδύλια.

--ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ετοιμάζει πακέτο αξίας 4 - 5 δισ. λίτας (1,48 - 1,86 δισ. δολ.) για να βοηθήσει την πρόσβαση επιχειρήσεων στην πίστωση, για να επιταχύνει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να προωθήσει την ελαστικότητα στην απασχόληση.

--ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Παρουσίασε πρόσφατα πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 20 δισ. κορονών (2,87 δισ. δολ.). Περιλαμβάνει 16,6 δισ. σε έκτακτες δαπάνες προϋπολογισμού και 3,3 δισ. κορονών σε φοροαπαλλαγές.

--ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αύξηση στον κύριο φόρο προστιθέμενης αξίας για βελτίωση εσόδων, με μείωση φόρων απασχόλησης. Τον Νοέμβριο η Ουγγαρία εισήγαγε διετές πακέτο μέτρων 1,4 τρισ. φιορινιών (6,9 δισ. δολ.) για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

--ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Εισήγαγε μέτρα ρευστότητας ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, που μεταξύ άλλων δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να απομειώσουν επενδύσεις νωρίτερα από συνήθως.

--ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ενέκρινε τον Δεκέμβριο πακέτο ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση του ΑΕΠ κατά 0,7 ποσοστιαία μονάδα, το οποίο στοχεύει σε επενδύσεις σε σχολεία, στην τεχνολογία και στην εναλλακτική ενέργεια.

--ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ενέκρινε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης συνολικής αξίας 332 εκατ. ευρώ με αναδιοργάνωση των δαπανών προϋπολογισμού.

--ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Εισάγει πακέτο ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, που ίσως περιλαμβάνει επιδότηση εταιριών για βελτίωση της απασχόλησης και φορολογικά κίνητρα.

--ΣΟΥΗΔΙΑ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 8,3 δισ. κορονών (1 δισ. δολ.) τον Δεκέμβριο, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, αλλά θεωρήθηκε πολύ μικρό.

--ΤΟΥΡΚΙΑ: Το κοινοβούλιο ενέκρινε πολύ πρόσφατα πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της μεταποίησης και αφήνει περιθώρια μείωσης των εταιρικών φόρων για επενδύσεις σε ποσοστό μέχρι και 90%. Μειώνονται επίσης οι φόροι στην κλωστοϋφαντουργία και στο λιανεμπόριο ρούχων κατά 75% για 5 χρόνια.

--ΤΣΕΧΙΑ: Έχει υπερδιπλασιάσει το πακέτο στήριξης στις 73 δισ. κορόνες (3,3 δισ. δολ.), που αντιστοιχούν στο 1,9% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v