ΗΠΑ: Η δαμόκλειος σπάθη των κρατικοποιήσεων

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης -νυν και προηγούμενης- να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις τραπεζών δεν φαίνεται να ικανοποιεί και τόσο τους Αμερικανούς, που σε ποσοστό 87% δηλώνουν «ενοχλημένοι».

ΗΠΑ: Η δαμόκλειος σπάθη των κρατικοποιήσεων
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης -νυν και προηγούμενης- να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις τραπεζών δεν φαίνεται να ικανοποιεί και τόσο τους Αμερικανούς, οι οποίοι σε ποσοστό 87% δηλώνουν «ενοχλημένοι» από τη διάσωση αυτών που οδήγησαν στην κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του MarketWatch, το τελευταίο διάστημα τα μέλη του Κογκρέσου μοιάζουν με… νευρικά ποντίκια που βρέθηκαν ξαφνικά και σαφώς κατά λάθος σε συνέδριο το οποίο διοργάνωσαν τα αιλουροειδή.

Έχουν, όμως, κάθε λόγο να αισθάνονται νευρικότητα -κάτι που ισχύει τόσο για τον κ. Barack Obama όσο και για τον υπουργό Οικονομικών κ. Timothy Geithner- εάν έχουν εξετάσει τα στοιχεία από την τελευταία δημοσκόπηση του Pew Research Center for the People and the Press.

Σύμφωνα με αυτήν, το 87% των Αμερικανών δηλώνει «ενοχλημένο» από τις κρατικοποιήσεις, ενώ σε ποσοστό 48% χαρακτηρίζουν εαυτούς «απόλυτα εξοργισμένους». Υπάρχει και ένα ποσοστό 36% που δηλώνει «ιδιαίτερα ενοχλημένο», αλλά προσθέτει ότι -έως έναν βαθμό- κατανοεί την ανάγκη διάσωσης των τραπεζών με κάθε κόστος.

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει τη νευρικότητα των πολιτικών είναι το γεγονός ότι οι μετοχικές αγορές «προσγειώνονται» σε μία εποχή όπου όλο και περισσότεροι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Scott Rasmussen, στη δεκαετία του ’80 περί το 20% των Αμερικανών είχε επενδύσει σε μετοχές. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 70%. Ως εκ τούτου «ο πόνος» έχει διαχυθεί σχεδόν σε όλη την κοινωνία.

-- Απλές εξηγήσεις σε απλούς ανθρώπους

Αυτό που φρόντισαν να υπογραμμίσουν τόσο στον κ. Geithner όσο και στον πρόεδρο της Fed, κ. Ben Bernanke, τα στελέχη της Γερουσίας και του Κογκρέσου ήταν ότι πρέπει «να μιλήσουν απλά».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γερουσιαστή κ. Max Baucus, του προέδρου της Senate Finance Committee, ο οποίος προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, και της έκκλησής τους προς τον κ. Geithner.

«Κύριε υπουργέ, θέλω να σας παρακαλέσω για κάτι. Μπορείτε να μας μιλήσετε απλά; Όχι μόνο σε μας, σε όλους. Στον μέσο Αμερικανό. Να του μιλήσετε με λέξεις και έννοιες που καταλαβαίνει. Γιατί όλα αυτά που ακούμε το τελευταίο διάστημα θα έλεγα πως μοιάζουν με… κινέζικα», ζήτησε ο κ. Baucus.

Ο κ. Vincent Reinhart, πρώην στέλεχος της Fed και νυν ανεξάρτητος αναλυτής, έχει μία ακόμη πιο «προωθημένη» άποψη. Ζητά αντί για κρατικοποίηση να χρησιμοποιείται ο όρος… λύτρα.

«Καλύτερα να μη μιλούσαμε για προγράμματα στήριξης ή κρατικοποιήσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο λύτρα. Άλλωστε οι τράπεζες κρατούν αιχμάλωτη την αμερικανική οικονομία και εμείς αναγκαζόμαστε να τους πληρώσουμε τα λύτρα για να την αφήσουν ελεύθερη.

Και όταν πληρώνεις λύτρα, σαφώς, εκνευρίζεσαι αφάνταστα. Αλλά τουλάχιστον τότε ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς», τονίζει.

Τόσο ο κ. Reinhart όσο και άλλοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η απόφαση του κ. Geithner να δημιουργήσει ένα ειδικό «όχημα» με ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, που θα αγοράσει τις «τοξικές» επενδύσεις των τραπεζών, έλαβε χώρα προκειμένου να μην αναγκαστεί να ζητήσει και νέα κεφάλαια από το Κογκρέσο και τη Γερουσία.

Όπως τονίζει ο κ. Norm Omstein, ειδικός του American Enterprise Institute, «οι Αμερικανοί πολιτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετική οργή εάν τολμήσουν να ζητήσουν επιπλέον κεφάλαια για τις τράπεζες».

-- Η επίθεση στα μπόνους

Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η οργή του μέσου Αμερικανού δεν είναι κομματικά ορμώμενη. Ασκεί σκληρή κριτική και στα δύο κόμματα των ΗΠΑ.

Ποια είναι η απάντηση των οικονομικών συμβούλων του κ. Barack Obama, προκειμένου -όπως σημειώνει το MarketWatch- να κρατηθεί στην πλευρά των καλών;

Μα, φυσικά, η επίθεση στα μπόνους στελεχών, όπως η πρόσφατη «συντονισμένη» οργή ενάντια στην AIG. Η επίθεση στη Wall Street -«περιοχή» που κατά παράδοση θεωρείται ότι ανήκει στους ρεπουμπλικανούς- και στις παχυλές αμοιβές είναι ένας καλός τρόπος για να πειστούν οι πολίτες ότι… όλα γίνονται για το καλό τους!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v