Τα "αντισυμβατικά όπλα" των τραπεζιτών

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στρέφονται σε "αντισυμβατικά" όπλα σε μια ύστατη προσπάθεια να συντηρήσουν τη ρευστότητα, καθώς το παραδοσιακό εργαλείο της μείωσης των επιτοκίων έχει "σκαλώσει" στο μηδέν.

  • της Ντ. Παπαγεωργίου
Τα αντισυμβατικά όπλα των τραπεζιτών
Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον πλανήτη στρέφονται σε "αντισυμβατικά" όπλα, όπως στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να συντηρήσουν τη ρευστότητα, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρήσης της παραδοσιακής μεθόδου μείωσης των επιτοκίων, με το κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται για τις μεγάλες οικονομίες σε μηδενικά επίπεδα.

Έτσι, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιβάλλουν νέα μέτρα, τα οποία εντάσσονται στην περίφημη τακτική της "ποσοτικής χαλάρωσης" και περιλαμβάνουν αγορές κρατικών και εμπορικών ομολόγων, εγγύηση τιτλοποιημένων πιστώσεων, νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης κ.λπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το πρακτορείο Reuters:

SWISS NATIONAL BANK


- Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα αγοράσει ομόλογα σε ελβετικά φράγκα που εκδίδουν οι πιστωτές του ιδιωτικού ελβετικού τομέα, που θα περιλαμβάνει ομόλογα τραπεζών και καλυμμένες ομολογίες. Η SNB αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για το μέγεθος των πιθανών αγορών ομολόγων.

- Η SNB θα αγοράσει συνάλλαγμα στην αγορά, για να αποτρέψει περαιτέρω ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ.

BANK OF ENGLAND

- Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε πρόγραμμα ύψους 72 δισ. στερλινών με αγορές ενεργητικών στοιχείων με νέο χρήμα, κυρίως μεσαίας και μακράς διάρκειας κρατικών ομολόγων.

- Η BoE έχει αρχίσει να αγοράζει βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα από τις 13 Φεβρουαρίου, στο πρώτο στάδιο του ευρύτερου προγράμματος ύψους 50 δισ. στερλινών, το οποίο επικεντρώνεται σε αγορές εταιρικών ομολόγων, εμπορικών χρεογράφων και χρεογράφων που εκδίδεται υπό το Σχέδιο Πιστωτικών Εγγυήσεων.

- Τις εξαγορές διενεργεί μια νέα εταιρία η οποία δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Η εταιρία αναλαμβάνει μεταβιβάσεις κατ’ εντολήν του κεντρικού τραπεζίτη κ. Mervyn King και η κεντρική τράπεζα διενεργεί τις μεταβιβάσεις εκ μέρους της εταιρίας.

BANK OF ISRAEL

- Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ άρχισε αγορές κυβερνητικών ομολόγων διαφόρων τύπων και λήξεων στις δευτερογενείς αγορές στις 17 Φεβρουαρίου.

- Θα δημοσιοποιεί τα μεγέθη των συναλλαγών κάθε μήνα στην επίσημη ιστοσελίδα της.


BANK OF JAPAN

- Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους έως 1 τρισ. γεν (10,35 δισ. δολ.) που λήγουν εντός ενός έτους.

- Αγοράζει επίσης μετοχές ύψους έως 1 τρισ. γεν που κατέχουν οι ιαπωνικές τράπεζες. Θα αγοραστούν μετοχές εταιριών μόνο με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΒΒΒ" - και με όγκο συναλλαγών 20 δισ. γεν και άνω ετησίως. Οι εξαγορές θα γίνονται σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

- Η BOJ αγοράζει μετοχές από τράπεζες με διεθνή δραστηριοποίηση και από πιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν μετοχές αξίας πάνω από το μισό από το κεφάλαιο Τier 1, μετοχές αξίας 250 δισ. γεν σε κάθε συναλλαγή.

- Η BOJ σκοπεύει να πωλήσει τις μετοχές από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2017.


FEDERAL RESERVE

- Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αγοράζει εμπορικά ομόλογα υψηλής βαθμολογίας, ονομαστικής αξίας σε δολάρια, τρίμηνης διάρκειας, μέσω οχήματος ειδικών περιπτώσεων. Το πρόγραμμα άρχισε στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2009.

- Τον Ιανουάριο η Fed άρχισε πρόγραμμα εξαγοράς άμεσων υποχρεώσεων επιδοτούμενων επιχειρήσεων στεγαστικής πίστης (Fannie Mae, Freddie Mac και τράπεζες της Federal Home Loan), αξίας 100 δισ. δολ. καθώς και εξαγοράς χρεογράφων στεγαστικής πίστης ύψους 500 δισ. δολ. που εγγυώνται η Fannie Mae, η Freddie Mac και η Ginnie Mae.

- Η Fed στις 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε μηχανισμό χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τους παράγοντες της αγοράς να ανταποκριθούν στις πιστωτικές ανάγκες των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, η Fed Νέας Υόρκης ειδικότερα δανείζει έως 200 δισ. δολ. στους κατόχους asset-backed securities (ABS) τάξεως "ΑΑΑ", τα οποία αποτελούν τιτλοποίηση φοιτητικών δανείων πιστωτικών καρτών. Το πρόγραμμα αυτό ισχύει έως 20 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v