Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ημέρα "αρκούδα", τη νύχτα "ταύρος"

Η εντολή αγοράς futures του S&P όταν κλείνει η συνεδρίαση και η πώλησή τους όταν η αγορά ανοίγει την άλλη μέρα θα είχε απόδοση 302% από το 1993, γράφει η Goldman Sachs. Η αντίστροφη στρατηγική θα επέφερε ζημία 58%.

  • επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου
Την ημέρα αρκούδα, τη νύχτα ταύρος
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον «φόβο» των πολλών για τη νύχτα, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs Group που δημοσιεύεται στο Bloomberg και καταδεικνύει ότι η κατοχή αμερικανικών μετοχών μόνο στις overnight συναλλαγές, από το 1993 μέχρι σήμερα, θα είχε τετραπλασιάσει μια επένδυση.

Η εντολή αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων (futures) του δείκτη Standard & Poor’s 500 ή κάποιου fund που παρακολουθεί τον κύριο ευρύτερο δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου, την ώρα που λήγει το επίσημο ωράριο συναλλαγών, και η πώλησή τους όταν η αγορά ανοίγει την επόμενη ημέρα, έχει απόδοση 302% από το 1993, γράφει ο αναλυτής κ. Peter Berezin σε έκθεση που στάλθηκε στους πελάτες του οίκου. Η αντίστροφη στρατηγική θα είχε (είχε, μάλλον) αποτέλεσμα ζημία 58%.

Οι επενδυτές και οι χρηματιστές κατά κανόνα είναι επιφυλακτικοί στο να κρατούν χρεόγραφα overnight, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στις πτώσεις των ξένων αγορών.

«Πολλοί παίκτες αποφεύγουν να κρατούν θέσεις overnight, γεγονός που τους ωθεί να πωλούν στο κλείσιμο της συνεδρίασης (περιορίζοντας, έτσι, τη συνεδριακή απόδοση) και να αγοράζουν στο άνοιγμα (ανεβάζοντας, έτσι, τις μετασυνεδριακές αποδόσεις)», αναφέρει ο κ. Berezin τονίζοντας ότι «αυτή η αποφυγή του νυχτερινού κινδύνου είναι κατά κανόνα υψηλότερη στη διάρκεια πτωτικών αγορών (bear markets)».

Η διαφορά ανάμεσα στις τιμές κλεισίματος και στις τιμές ανοίγματος της αγοράς έχει διευρυνθεί στις 9 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο 2008, σύμφωνα με την έρευνα, έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου που κινείται στις 5 μονάδες βάσης. Μία μονάδα βάσης αντιστοιχεί σε 0,01 ποσοστιαία μονάδα.

Η βέλτιστη στρατηγική στην εξεταζόμενη περίοδο ήταν διακράτηση του S&P 500 τη νύχτα και «σορτάρισμα» (short selling) την ημέρα. (Οι short-sellers πωλούν δανεικά χρεόγραφα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τα επαναγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές, πριν εκπνεύσει ο δανεισμός).

Με μια τέτοια στρατηγική, η απόδοση θα ήταν 507% στο συγκεκριμένο διάστημα, αναφέρει ο κ. Berezin συμπληρώνοντας ότι, βεβαίως, το κόστος μιας τέτοιας εξειδικευμένης στρατηγικής είναι συγκριτικά αυξημένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v