Κομισιόν: Κάτω από το 1,24% του ΑΕΠ οι πληρωμές

Κάτω από το όριο του 1,24% ως ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ και κατά μέσο όρο στο 1,14% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. θα μείνουν οι πληρωμές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τα έτη 2007- 2013.

Κομισιόν: Κάτω από το 1,24% του ΑΕΠ οι πληρωμές
Αυτό κοινοποίησε την Τρίτη το βράδυ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των προβλέψεών της για Δημοσιονομικές και πολιτικές προβλέψεις της διευρυμένης Ένωσης για τα έτη 2007- 2013, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, η κίνηση αναμένεται να πυροδοτήσει σοβαρές διαμάχες, αφού φαίνεται να αγνοεί την ”επιστολή των 6” που ζητούσαν περιορισμό των πληρωμών στο 1% του Ακαθαρίστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, τα συνολικά ετήσια ποσά των πληρωμών εκτιμώνται σε 143,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, τα οποία-ακόμη και για τη διευρυμένη Ευρώπη- αντιστοιχούν μόνο στο 1,15 % του ΑΕΕ.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, το χάσμα μεταξύ των φιλόδοξων πολιτικών δεσμεύσεων που λαμβάνονται σε υψηλό επίπεδο και της υλοποίησής τους δεν πρέπει να εξακολουθήσει να διευρύνεται. Σε πολλούς από τους τομείς προτεραιότητας, η ικανότητα της Ένωσης να ικανοποιήσει τους στόχους των κρατών μελών προσκρούει στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στην ανεπάρκεια πόρων. Οι πολιτικοί στόχοι και οι προσδοκίες που έχουν καθοριστεί για την Ένωση πρέπει να συνοδευτούν από έναν αξιόπιστο χάρτη πορείας και επαρκή μέσα, περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ”με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και τη σταθερότητα των γεωργικών δαπανών μέχρι το 2013”.

Η μεταρρύθμιση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, προσανατολίζοντάς την στην αειφόρο ανάπτυξη, με την αποσύνδεση της στήριξης από την παραγωγή.

”Η μελλοντική πολιτική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αναμορφωμένη σε ένα ενιαίο μέσο, θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον γεωργικό τομέα και θα προωθήσει την προστασία του περιβάλλοντος και του αγροτικού τοπίου. Προβλέπεται η εξοικονόμηση πόρων με μείωση των άμεσων ενισχύσεων προς τις μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (προοδευτική μείωση και διαφοροποίηση)”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v