Ecofin:Μεταξεταστέα η Γαλλία, καμπανάκι για Αγγλία

Το Ecofin απέρριψε το πρόγραμμα σταθερότητας της Γαλλίας, εκτιμώντας ”ανεπαρκή” τα προβλεπόμενα από τη γαλλική κυβέρνηση μέτρα για τον έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2005.

Ecofin:Μεταξεταστέα η Γαλλία, καμπανάκι για Αγγλία
Το Ecofin απέρριψε το πρόγραμμα σταθερότητας της Γαλλίας, εκτιμώντας ”ανεπαρκή” τα προβλεπόμενα από τη γαλλική κυβέρνηση μέτρα για τον έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2005.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πέδρο Σόλμπες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, τόνισε ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσουν τα προγράμματα σταθερότητας έως την 1 Μαρτίου, γιατί οι σημερινές προτάσεις στηρίζονται μόνο σε προβλέψεις για το 2004.

Ειδικότερα, το Ecofin εκτιμά ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της Γαλλίας στηρίζεται σε τρεις ανεπαρκείς οικονομικούς παραμέτρους, όπως η οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2003, οι στόχοι για τις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται για το 2004 και ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το 2005, που στηρίζεται σε παραμέτρους που ”δεν έχουν καθοριστεί ακόμη”!

Παράλληλα, το Ecofin προειδοποίησε τη Γαλλία για την αύξηση του δημοσίου χρέους, που θα παραμείνει πάνω από το 60% για την προβλεπόμενη περίοδο εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών από το δημογραφικό πρόβλημα.

Επίσης, το Ecofin προειδοποίησε τη Βρετανία ότι δεν καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για να περιορίσει τους κινδύνους εκτίναξης των δημοσίων ελλειμμάτων της στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Παρόλο που η Βρετανία υποστηρίζει ότι τα δημόσια ελλείμματα θα μειωθούν κατά μέσο όρο στο 1,8% για την περίοδο 2008 – 2009, για κανένα έτος δεν υπάρχει διασφάλιση ότι αυτά θα παραμείνουν κάτω από το όριο του 3% που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπογραμμίζει το Ecofin.

Το Ecofin ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ρώμη θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να εκτιναχθεί σε επικίνδυνα επίπεδα εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν ανταποκριθούν στις προβλέψεις, ενώ παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να μειώσει το δημόσιο χρέος και να προχωρήσει σε άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το Ecofin προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες του ευρωπαϊκού οικονομικού και εμπορικού κόσμου υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες από την ανατίμηση του ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ελάχιστες, ενώ εστίασε το ενδιαφέρον του στην εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής και των ελλειμμάτων των εθνικών κυβερνήσεων και της υιοθέτησης των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων για την κάθέ χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Gerrit Zalm υπογράμμισε επιγραμματικά ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι αυτή που είναι εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο γεγονός ότι το τελικό ντοκουμέντο του Ecofin αποδίδει ελάχιστο βάρος στην ανατίμηση του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Hans Eichel υπογράμμισε ότι η σημερινή σύνοδος του Ecofin δεν είχε να προσθέσει τίποτε σε ό,τι αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σχέση με την ανακοίνωση της συνόδου του G-7 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Φλόριντα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Karl-Heinz Grasser υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιο σημαντική από την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η ανάκαμψη καταγράφεται ήδη στην ευρωζώνη και η ταχύτητά της αποτελεί το πλέον σημαντικό γεγονός, στοιχείο που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες από την περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σε διάλειμμα του Ecofin.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Didier Reynders υπογράμμισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του ανησυχούν για τις έντονες διακυμάνσεις των ισοτιμιών, αλλά υπερασπίστηκε την πολιτική της Ευρωομάδας και της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών του G-7, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη κράτησε ορθή πολιτική.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραχωρηθούν πιστώσεις 9 δισ. ευρώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της πρώτης 3ετίας από την ένταξή τους στην κοινότητα, που προβλέπεται για την άνοιξη του 2007, ενώ η συνολική πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι οι πιστώσεις θα μπορούν να φθάσουν συνολικά στα 15,4 δισ. δολάρια και για τις δύο χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v