Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πανόραμα των Απατεώνων 2008" στις ΗΠΑ

Ο τρομερός B. Madoff, τα τραγικά σφάλματα της οικονομικής κρίσης, το παρολίγον "ξεπούλημα" της έδρας Β. Obama, spams, Siemens και... αρχέγονα σκάνδαλα έρωτα και εξουσίας στο "πανόραμα των Απατεώνων 2008".

  • επιμέλεια Ντ. Παπαγεωργίου
Πανόραμα των Απατεώνων 2008 στις ΗΠΑ
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια… Όταν χτυπάει η κρίση, είναι αναπόφευκτο να αυξάνονται γεωμετρικά και οι κατηγορίες για σκάνδαλα, για διαφθορά, για παρανομίες και για καταχρήσεις.

Και πράγματι, δεν είχαμε παράπονο από τη χρονιά της μεγάλης κρίσης… Από την εποχή της Enron είχαμε να δούμε επιχειρηματικά σκάνδαλα του βάθους και του εύρους που ζήσαμε στο 2008, όπως την υπόθεση του τρομερού B. Madoff που εξαπάτησε εκατομμύρια ανθρώπους, τις δωροδοκίες της Siemens, τα μεγάλα σφάλματα της οικονομικής κρίσης.

Αυτά, μαζί το παρολίγον "ξεπούλημα" της έδρας του Β. Obama στη Γερουσία, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τα... αρχέγονα σκάνδαλα έρωτα και εξουσίας περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα πιο ανήθικα πρόσωπα των αμερικανικών επιχειρήσεων, τον οποίο (μαζί με τον αντίστοιχο που περιλαμβάνει τους πλέον ηθικούς παράγοντες) δημοσιοποίησε το περιοδικό "Ethisphere".

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε και για τα πλέον ηθικά στελέχη του επιχειρείν, για τους ανθρώπους των οποίων η επιρροή ήταν ευνοϊκή και αποδοτική για τις αμερικανικές εταιρίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ethisphere.com.

Για μια γρήγορη ματιά στα μεγάλα "λαμόγια" του 2008 μεταφέρουμε τη λίστα με τους 10 πιο ανήθικους ανθρώπους των επιχειρήσεων, "τα 10 άτομα που επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική ηθική με τα προσωπικά επαγγελματικά τους σκάνδαλα", όπως παρουσιάζεται στο MarketWatch.

Ας ελπίσουμε ότι το 2009 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την ηθική των επιχειρήσεων, αν και οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις του έτους μας καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

1. Bernard Madoff. Αποδείχτηκε ότι πολύς κόσμος έτρεφε υποψίες για την ικανότητα του κ. Madoff να προσφέρει υψηλές αποδόσεις, τακτικά σαν ρολόι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αποδείχτηκε επίσης ότι προφανώς εφάρμοσε μια πυραμίδα ύψους 50 δισ. δολ. που, όταν ανακαλύφθηκε, κατέστρεψε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής πολλών ανθρώπων. Δεν έχει ακόμη αποδειχτεί πόσα άτομα στην Bernard L. Madoff Investment Securities γνώριζαν την απάτη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους της επιχειρηματικής απάτης.

2. David Colby. Ο κ. Colby, πρώην CFO της Wellpoint, ανακαλύφθηκε ότι είχε πολλές παράλληλες ερωτικές σχέσεις. Σε μια περίπτωση έστειλε σημείωμα που έγραφε "πέτα το!" σε μία από τις πολλές κοπέλες του που του είπε ότι είναι έγκυος. Είχε σχέσεις με πάνω από 30 γυναίκες παράλληλα και είχε κάνει πρόταση γάμου σε 12 εξ αυτών.

3. Rod Blagojevich. Ο κ. Blagojevich είναι ο κυβερνήτης του Ιλινόις, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να "πουλήσει" την έδρα στη Γερουσία που χήρεψε όταν ο Barack Obama εξελέγη Πρόεδρος. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι προσπάθησε να ανταλλάξει την ψήφο του για θέση στο διπλωματικό σώμα, χρήματα και έναν μισθό 150.000 δολαρίων για τη σύζυγό του.

4. Heinz-Joachim Neuburger, Karl-Hermann Baumann και Johannes Feldmayer. Οι δύο πρώην οικονομικοί σύμβουλοι και ο πρώην πρόεδρος του συμβουλίου της Siemens, αντιστοίχως, πιάστηκαν για δωροδοκία και η εταιρία τους τιμωρήθηκε με πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι δωροδοκίες που πλήρωσαν για να εξασφαλίσουν συμβόλαια δεν μπορεί να ήταν ακριβότερες από το 1,4 δισ. δολ. που συμφώνησε να πληρώσει η εταιρία για συμβιβασμό.

5. Ted Stevens. Ο κ. Stevens είναι ο πρώην γερουσιαστής από την Αλάσκα, που κρίθηκε ένοχος για απόκρυψη δώρων τα οποία δόθηκαν για διάφορα συμβόλαια. Αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για κάθε μία από τις επτά κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του. Η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 25 Φεβρουαρίου.

6. Bruno A Kaelin. Ο κ. Kaelin, πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής εταιρικής συμμόρφωσης της Alstom, συνελήφθη στην Ελβετία τον Αύγουστο, κατόπιν κοινής γαλλοελβετοϊταλικής έρευνας για τον ρόλο του σε διαχείριση προπαγανδιστικών χρημάτων και ξεπλύματος χρήματος, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πριν από αυτό, ο κ. Kaelin είχει καταδικαστεί σε διαφορετική υπόθεση δωροδοκίας στην Ιταλία, στην οποία εμπλέκονταν και δύο αξιωματούχοι της ιταλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού Enel.

7. Adam Vitale. Ο κ. Vitale καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση και αποζημίωση 180.000 δολαρίων στην AOL, όταν έστειλε spam σε 1,2 εκατομμύριο χρήστες της AOL, αποφεύγοντας τη "σύλληψη" από τα φίλτρα spam της AOL. Εναντίον του κ. Vitale υπήρχαν επίσης 22 προηγούμενες καταδίκες, όπως μία για δημιουργία κυκλώματος online πορνείας μέσω του Craigslist.

8. Robert Rubin. Ο κ. Rubin, θέλοντας και μη, έγινε ένα από τα πρόσωπα που σχετίστηκαν με τη χρηματοοικονομική κρίση 2008. Οι θέσεις του όσον αφορά στην απελευθέρωση του κλάδου (deregulation) όταν ήταν υπουργός Οικονομικών θεωρούνται από πολλούς σήμερα υπεύθυνες για τα σημερινά προβλήματα. Επωμίστηκε επίσης την κακή επιχειρηματική στρατηγική της Citigroup να "μοχλεύει" περισσότερο κίνδυνο.

9. Marco Benatti. Ο κ. Benatti, πρώην διευθυντής διαφημίσεων Ιταλίας του ομίλου WPP, κατηγορήθηκε για δυσφήμηση πέρσι, όταν αποκάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της WPP, Sir Martin Sorrell, "τρελλό νάνο" και είναι ύποπτος ότι καρπώθηκε εκατομμύρια στερλίνες (17 εκατ. για την ακρίβεια) από μια συμφωνία που βοήθησε να κλείσει (εξαγορά της ιταλικής διαφημιστικής Media Club). Στην αντεπίθεσή του, ο κ. Benatti κατηγόρησε την επιχείρηση ότι τον εξοστράκισε εξαιτίας του έρωτά του για την Daniela Weber, τη διευθύνουσα λειτουργική σύμβουλο της WPP στην Ιταλία, με την οποία ο Sir Sorrell είχε σχέση, σύμφωνα με τις κατηγορίες του Benatti. Μεταξύ άλλων, ο Sir Sorrell κατηγόρησε τον Benatti ότι κυκλοφόρησε ψηφιακή φωτογραφία που έδειχνε τον ίδιο με την κ, Weber και τιτλοφορείτο "ο τρελός νάνος και η νυμφοσχιζοφρενής".

10. James M. DiBlasio. Ο κ. DiBlasio μπαίνει στον κατάλογο γιατί έπειτα από τριήμερο "πιώμα" μπήκε εντελώς σουρωμένος στα κομπιούτερ της εταιρίας του Ski.com κι έκανε κατασκοπίες. Είναι τυχερός γιατί ο CEO της Ski.com δεν το πήρε πολύ σοβαρά και δεν τον μήνυσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v