Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Κρίση: Συναγερμός των ισχυρών διεθνώς

Μέτρα από G7 για στήριξη του συστήματος. Αγορές τραπεζών ανακοίνωσε ο H. Paulson. Αγωνιώδης σύνοδος στην ευρωζώνη, πιθανές τραπεζικές εξαγορές εξετάζει η Γερμανία. "Καμπανάκι" ΔΝΤ για συστημική κατάρρευση.

Διεθνής Κρίση: Συναγερμός των ισχυρών διεθνώς
Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα στο Παρίσι οι ηγέτες της ευρωζώνης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί "κοινή βάση" αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης, έστω και εάν η Ευρώπη χρειαστεί να δράσει μόνη της.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, κάνουν λόγω για πυρετώδης διαβουλεύσεις στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση "βάζει νερό στο κρασί της" και εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών μεριδίων σε προβληματικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνουν οι "Financial Times", το οικονομικό επιτελείο της Γερμανίας, προετοιμάζεται για τη δημιουργία ενός "πακέτου τραπεζικής στήριξης", η αξία του οποίου θα κυμανθεί από 300 έως 400 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την σύνοδο της ευρωζώνης, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde επεσήμανε ότι «οι ηγέτες θα εξετάσουν το σχέδιο πέντε σημείων των G7», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος είναι να προσθέσουμε…κρέας στο σκελετό του συγκεκριμένου πακέτου».

Οι Nicolas Sarkozy και Angela Merkel σε κοινή τους δήλωση υπογραμμίζουν ότι θα καταθέσουν μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της πιστωτικής αποστράγγισης. Φρόντισαν, πάντως, να διευκρινίσουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν αποτελούν προσπάθεια της Ευρώπης να δημιουργήσει «σχέδιο διάσωσης», ανάλογο με αυτό που έχει καταθέσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Henry Paulson.

-- «Καμπανάκι» από το ΔΝΤ

Διόλου αισιόδοξος δεν εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος προειδοποίησε ότι «το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος συστημικής κατάρρευσης».

Ο κ. Strauss-Kahn υπογράμμισε ότι, παρά τις καλές προθέσεις τους, οι G7 δεν πρόκειται να προκαλέσουν «ανακούφιση» στις αγορές, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να διοχετεύσει κεφάλαια όπου του ζητηθεί.

-- Οι αποφάσεις των G7

Σε ανακοίνωση μετά από κλειστή συνάντηση στην Ουάσινγκτον, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, έθεσαν ένα «ευρύ σχέδιο δράσης» με στόχο την σταθεροποίηση των αγορών.

Το κείμενο θέτει ως στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά δεν γίνεται αναφορά σε έναν άλλο πυλώνα των προτάσεων από τους ανθρώπους της αγοράς: Την παροχή εγγυήσεων για τον παγκόσμιο διατραπεζικό δανεισμό.

Η ανακοίνωση της G7 επισημαίνει ότι «απαιτούνται άμεσες και εξαιρετικές ενέργειες» για την σταθεροποίηση των αγορών. Παράλληλα αναφέρει δέσμευση για τη χρήση όλων των «εργαλείων» που θα απαιτηθούν για την στήριξη των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που είναι σημαντικά για το τραπεζικό σύστημα.

Στη λίστα των ενεργειών που δεσμεύεται να πραγματοποιήσει η G7 αναφέρεται το «ξεπάγωμα» των αγορών πίστης, η διασφάλιση ότι οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, η διασφάλιση των καταθέσεων και η «επιδιόρθωση» των αγορών δευτερογενούς χρέους, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

«Η νομισματική πολιτική θα χρησιμοποιηθεί όπως κρίνεται απαραίτητο», τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό πλέον για τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να προχωρούν σε μεμονωμένες και συλλογικές ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας και των τραπεζών, τη βελτίωση της σταθερότητας στις αγορές και την ανάπτυξη ανάλογων νομοθετικών κινήσεων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ τόνισε ότι η σταθεροποίηση των αγορών είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία, αναφέροντας όμως ότι είναι πεπεισμένος ότι το σχέδιο της G7 θα «δουλέψει».

-- Νέα μέτρα στήριξης από Paulson

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Henry Paulson έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας σειράς τραπεζών.

Ο κ. Paulson τόνισε ότι ενημέρωσε την G7 ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, το οποίο περιλαμβάνει τόσο κρατικά κεφάλαια, όσο και ιδιωτικά.

Παράλληλα, εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία των υφιστάμενων μετόχων των τραπεζών, και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αγορές μετοχών χωρίς δικαιώματα ψήφου. «Όλες οι δράσεις έχουν στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών» επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v