Schroders: Ισχυρός εχθρός ο πληθωρισμός

Οι παγκόσμιες αγορές πληρώνουν ακριβά τους φόβους για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα αυξανόμενα επιτόκια, όπως επισημαίνει ο Keith Wade, ιθύνων οικονομολόγος της Schroders.

Schroders: Ισχυρός εχθρός ο πληθωρισμός
Οι παγκόσμιες αγορές πληρώνουν ακριβά τους φόβους για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα αυξανόμενα επιτόκια, όπως επισημαίνει ο Keith Wade, ιθύνων οικονομολόγος της Schroders.

Όπως επισημαίνει ο κορυφαίος οικονομολόγος "ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να έχει ήδη περάσει. Αντιθέτως, οι αγορές παλεύουν να αντιμετωπίσουν την επίδραση που έχει στον πληθωρισμό η απότομη αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων – συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και των τροφίμων. Το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού συνεχίζει να ανεβαίνει, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, να υπερβαίνει το 4%" .

Άμεσο αποτέλεσμα της παραπάνω υφιστάμενης κατάστασης είναι να επιστρέψει το "φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού", με αρκετούς επενδυτές να εκφράζουν τον φόβο ότι αντί οι Κεντρικές Τράπεζες να προσπαθήσουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, θα υποχρεωθούν να κρατήσουν μία σκληρή στάση απέναντι στον πληθωρισμό και τα επιτόκια θα αυξηθούν απότομα.

"Μία τέτοια κίνηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές", προσθέτει ο κ.Wade. Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΚΤ, υπογραμμίζει ότι "στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μικρή αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του μήνα, αν και κάτι τέτοιο ήταν ήδη αναμενόμενο από τους επενδυτές".

Προσθέτει, δε, ότι η εικόνα του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να αναλυθεί με διαφορετικό τρόπο για τις αναδυόμενες και διαφορετικό τρόπο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στον αναδυόμενο κόσμο, η αύξηση είναι πολύ πιο έντονη.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα και την Ινδία τρέχει με ποσοστό κοντά στο 8%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσοστιαία συμμετοχή των τροφίμων στην κατανάλωση είναι μεγαλύτερη στις οικονομίες αυτές, με συνέπεια οι τιμές των τροφίμων να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο οικονομολόγος της Schroders, τονίζει ότι "δεν περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική έχει διαμορφωθεί στα σωστά επίπεδα. Όσο η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να προξενεί πτώση των ρυθμών της πραγματικής οικονομίας, οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρούν επίσης".

Καταλήγοντας, προσθέτει ότι "παρόλα αυτά, οι αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν τα επιτόκια δανεισμού σε άμεση αναλογία με την καταρρέουσα στεγαστική αγορά των ΗΠΑ ( για τον λόγο ότι το εθνικό τους νόμισμα συνδέεται με το αμερικανικό δολάριο), γεγονός, το οποίο δε συνάδει με κανέναν τρόπο με τα ισχυρά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης που συνεχίζουν να έχουν οι οικονομίες αυτές.

Εάν δεν τιθασευτεί η οικονομική δραστηριότητα, η υπερθέρμανση της οικονομίας θα αποτελέσει μία αναπόφευκτη συνέπεια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε παρατηρήσει μεγάλη πρόοδο σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v