ΗΠΑ- Ε.Ε.: Στον ΠΟΕ η ”μάχη” για τα μεταλλαγμένα

Στο πεδίο των μεταλλαγμένων προϊόντων φαίνεται να μεταφέρεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, καθώς μετά την έγκριση δασμών σε αμερικανικά αγαθά από τον ΠΟΕ, η Ουάσιγκτον προσέφυγε στον ίδιο οργανισμό ζητώντας την άρση της απαγόρευσης πώλησης μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη.

ΗΠΑ- Ε.Ε.: Στον ΠΟΕ η ”μάχη” για τα μεταλλαγμένα
Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να άρουν την απαγόρευση της πώλησης μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη, εντείνοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομιών.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Αίγυπτος επιδιώκουν την ανάκληση της απαγόρευσης, που επιβλήθηκε το 1998 με τον φόβο ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

Το Μεξικό, η Αυστραλία, το Περού, η Χιλή, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Νέα Ζηλανδία και η Ουρουγουάη, αν και δεν έχουν αναλάβει ανάλογη δράση, επιθυμούν την άρση των περιοριστικών μέτρων.

”Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαιωνίσει περιορισμούς στο εμπόριο που παρακωλύουν τη χρήση της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά αγρότες και καταναλωτές ανά τον κόσμο”, δήλωσε ο Ρόμπερ Ζόελικ, εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου των ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο να άρει την απαγόρευση για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, απόφαση την οποία στηρίζουν ευρέως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, ενώ προχωρά στη θέσπιση σκληρών κανόνων όσον αφορά στα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά των προϊόντων στις ετικέτες τους, κάτι που ανησυχεί περαιτέρω τους Αμερικανούς αγρότες.

Παράλληλα, τον προηγούμενο Αύγουστο, η Ζιμπάμπουε και η Ζάμπια αρνήθηκαν να δεχθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα που τους δώρισαν οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε λιμός στις χώρες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πασκάλ Λαμί, δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει παραβεί κανέναν κανόνα του ΠΟΕ, ενώ αμφισβήτησε τα κίνητρα που οδήγησαν τις ΗΠΑ να προσφύγουν στον ΠΟΕ.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν το 70% των μεταλλαγμένων τροφίμων στον κόσμο και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η απαγόρευση κοστίζει περί τα 300 εκατ. δολάρια ετησίως σε εξαγωγές.

Στις ΗΠΑ το 75% της σόγιας, το 34% του καλαμποκιού και το 71% του βάμβακος είναι μεταλλαγμένα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, οι δύο πλευρές έχουν διάστημα 60 ημερών για να επιλύσουν μεταξύ τους τη διαφορά, πριν δημιουργηθεί επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα.

Σε περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει ενάντια στην Ε.Ε., θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αντίμετρα, επιβάλλοντας δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης κάποιας έφεσης που ενδεχομένως θα ασκήσει η Ε.Ε., αναμένεται να διαρκέσει περί τους 18 μήνες.

Ο κ. Ζοέλικ αρνήθηκε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να προσφύγει στον ΠΟΕ είχε κάποια σχέση με την πρόσφατη έγκριση από τον ίδιο οργανισμό να επιτρέψει την επιβολή δασμών 4 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά από την Ευρώπη, λόγω των φοροαπαλλαγών που δίνουν οι ΗΠΑ σε εξαγωγικές εταιρίες τους.

Ωστόσο, φαίνεται να παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ καθυστέρησαν να προσφύγουν στον ΠΟΕ, κατά την περίοδο που προετοιμάζονταν για τον πόλεμο στο Ιράκ και προσπαθούσαν να κερδίσουν τη στήριξη της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v