Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο πακέτο δασμών από Ευρώπη με στόχο «κόκκινες» πολιτείες

Ηπια αλλά στοχευμένη η αντίδραση της ΕΕ στους δασμούς σε χάλυβα και αυτοκίνητα. Σε τρία στάδια η επιβολή. Ζυγίζεται η αντίδραση στην επιβολή του ανταποδοτικού δασμού που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.

Πρώτο πακέτο δασμών από Ευρώπη με στόχο «κόκκινες» πολιτείες

Η απάντηση της ΕΕ στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν, αλλά δείχνει κάποια... δημιουργικότητα στην προσπάθειά της να χτυπήσει τις ΗΠΑ εκεί που θα πονέσει περισσότερο.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το POLITICO, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 22,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024. Αυτοί έρχονται ως απάντηση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αυτοκινήτων που ανακοίνωσε προ εβδομάδων ο Τραμπ και όχι στους ανταποδοτικούς δασμούς (20% για την ΕΕ) που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και στρέφονται κατά δεκάδων χωρών. 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα όπως η σόγια, το κρέας, ο καπνός, ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο -για να χτυπήσουν τους αμερικανικούς τομείς που βασίζονται περισσότερο στις υπερατλαντικές εξαγωγές.

Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν για τους νέους δασμούς σήμερα, χωρίς να αναμένεται μεγάλη αντίδραση.

Μόλις εγκρίνουν τη λίστα (η οποία αποτελείται τεχνικά από πολλαπλούς καταλόγους), η πρώτη δέσμη δασμών σε προϊόντα όπως τα κράνμπερι ή ο χυμός πορτοκαλιού, τους οποίους η ΕΕ επέβαλε αρχικά το 2018 κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ αλλά ανέστειλε το 2021, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου.

Στη συνέχεια, από τις 16 Μαΐου θα επιβληθεί δασμός 25% σε μια δεύτερη παρτίδα εισαγόμενων ειδών όπως χάλυβας, κρέας, λευκή σοκολάτα και πολυαιθυλένιο. Τέλος, ένας δασμός 25% στα αμύγδαλα και στη σόγια θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. 

Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ πρόκειται να αγγίξουν τις εξαγωγές αξίας έως και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις «κόκκινες» πολιτείες των ΗΠΑ.

Οπως εξηγεί το Politico, oι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών. Δεν είναι μόνο αυτό: το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχονται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία καταγωγής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τα τσιγάρα από τη Φλόριντα και τα προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, την Τζόρτζια και την Αλαμπάμα.

Ενώ η Επιτροπή κατέληξε να μη βάλει δασμούς στο αμερικανικό ουίσκι, μετά από επιτυχή λόμπινγκ από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, περιλάμβανε άλλα πιο εξειδικευμένα προϊόντα που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο πόνο στους εξαγωγείς στις ρεπουμπλικανικές πολιτείες.

Αυτά περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε) παγωτό από την Αριζόνα, μαντίλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα (εκτός αν είναι φτιαγμένα από μετάξι, που η Δημοκρατική Καλιφόρνια θα χαρεί να προσφέρει) και πλυντήρια ρούχων από το Ουισκόνσιν.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Οι ανταποδοτικοί δασμοί

Οι Βρυξέλλες έχουν πειραματιστεί με μια προσέγγιση καρότου και μαστίγιου για να στείλουν σήμα ότι δεν θα υποκύψουν στις απαιτήσεις του Τραμπ, αφήνοντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις. Τη Δευτέρα το μπλοκ πρόσφερε ένα δασμολογικό καθεστώς «μηδέν προς μηδέν» σε βιομηχανικά αγαθά που καλύπτουν αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι η προσφορά δεν γίνεται δεκτή και προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να κάνουν το εμπορικό έλλειμμα «να εξαφανιστεί… σε μια εβδομάδα».

Ως έσχατη λύση, το μπλοκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το «μπαζούκα του εμπορίου» του για να χτυπήσει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ -κάτι που θα ανέβαζε τον εμπορικό πόλεμο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμες να το κάνουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v