Μετά από 15 μήνες πολέμου τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Γάζα, η οποία έκανε εμφανές ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κυριαρχεί στην περιοχή αναφέρει σε εκτενή ανταπόκρισή του ο απεσταλμενος των New York Times.
Παρά τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ, που σκότωσε χιλιάδες μέλη της και κατέστρεψε σημαντικές υποδομές, η οργάνωση επανεμφανίστηκε ως η κύρια δύναμη στη Γάζα. Ένοπλοι μαχητές και αξιωματούχοι της πραγματοποίησαν δημόσιες εμφανίσεις, δείχνοντας ότι έχουν διατηρήσει την εξουσία τους.
Ακόμη και για πολλούς κατοίκους της Γάζας, η γρήγορη επανεμφάνιση των μαχητών ήταν έκπληξη. Δεκάδες ένοπλοι της Χαμάς εμφανίστηκαν στην πλατεία Σαράγια για να παραδώσουν τρεις ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση συνολικά 33 ατόμων. Οι μαχητές εμφανίστηκαν καθαροί, με στολές και οχήματα σε καλή κατάσταση θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν έχουν εξαντληθεί.
Την περασμένη Δευτέρα στη Γάζα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, περιόδευσε στο κέντρο της πόλης με πολιτικά ρούχα, ενώ δημοσιογράφοι κατέγραφαν τη συνοδεία του από δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας σε πομπή. «Η εικόνα είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο στρατηγός Ουάτφα. «Αυτοί που ελέγχουν την ασφάλεια, προστατεύουν τους πολίτες και διασφαλίζουν το εσωτερικό μέτωπο είναι οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών".
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ είχε στόχο να διαλύσει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δομές της Χαμάς, αλλά δεν παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη Γάζα. Η Χαμάς έχει επανεκκινήσει δραστηριότητες ασφαλείας, καθαρίζει την πόλη από τα ερείπια και προσπαθεί να επαναφέρει μια αίσθηση κανονικότητας, αν και υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, όπως περιορισμένοι πόροι και κατεστραμμένες υποδομές.
Οι ηγέτες της Χαμάς χρησιμοποιούν την περίοδο της εκεχειρίας για να αποδείξουν την αντοχή τους, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ απέτυχε να εξαλείψει την επιρροή τους. Ωστόσο, οι διεθνείς συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας παραμένουν αμφιλεγόμενες.
Το Ισραήλ απορρίπτει την ιδέα μόνιμης εκεχειρίας που αφήνει τη Χαμάς στην εξουσία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πιθανή ανάληψη του ελέγχου από την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Χαμάς μπορεί να παραχωρήσει την καθημερινή διακυβέρνηση, αλλά θα διατηρήσει τη στρατιωτική της δύναμη, ακολουθώντας ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Πολλοί κάτοικοι της Γάζας εκφράζουν ανησυχίες, φοβούμενοι ότι υπό την εξουσία της Χαμάς θα προκύψουν νέοι πόλεμοι και βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον, θεωρώντας ότι είναι αναπόφευκτη μια νέα σύγκρουση. Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, χωρίς σαφή πορεία για τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας.