Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις στην περιοχή, σε... προσυνεννόηση με την Τουρκία.

Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας

Η Ιταλία δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να πάρει μέρος στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, και απ’ το ταξίδι που πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Δαμασκό ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι, όπου συναντήθηκε με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας Μοχάμεντ αλ Τζολάνι.

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις στη Συρία. Ο πρέσβης μας είναι εδώ και θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό του συριακού λαού, να τον στηρίξουμε σε όλους τους τομείς. Επιθυμούμε να μετατραπούμε σε γέφυρα ανάμεσα στη νέα Συρία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Συνεργασία για το προσφυγικό

Με αναφορά στη συνάντηση με τον Αλ Τζολάνι πρόσθεσε επίσης ότι «συζητήθηκε η δυνατότητα καταπολέμησης των διακινητών ανθρώπων, οι οποίοι είναι και διακινητές ναρκωτικών». Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε παράλληλα με εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων που ζουν στην χώρα. Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι όλες οι μειονότητες της Συρίας πρέπει να τύχουν απόλυτου σεβασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία. Όπως έγινε σαφές, η Ιταλία τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Συρία.

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου

Μετά τη Δαμασκό ο Αντόνιο Ταγιάνι μετέβη για σύντομη επίσκεψη στη Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. «Είναι προσωπικός φίλος, όπως και της χώρας μου. Πρόκειται για μια φάση μεγάλης σημασίας για το Λίβανο, αλλά και για ολόκληρη την Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη με τις ένοπλες δυνάμεις της έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του στρατού του Λιβάνου.

Και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πριν αναχωρήσει για τη Δαμασκό ο Ταγιάνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με ιδιαίτερη αναφορά στην Συρία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ιταλικού Yπουργείου Eξωτερικών, «από τη συνομιλία προέκυψε η βούληση να καταβληθούν κοινές προσπάθειες ώστε να ευνοηθεί μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη ειρήνευση και σταθεροποίηση της χώρας».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v