Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

COP29: Κλιματική χρηματοδότηση $120 δισ. από τις αναπτυξιακές τράπεζες

Ο νέος ετήσιος στόχος για πράσινο χρήμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας ξεπερνά τα ποσά που συγκεντρώνονταν μέχρι πέρυσι, αλλά υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών. Κρίσιμη η παράμετρος της ιδιωτικής συνεισφοράς.

COP29: Κλιματική χρηματοδότηση $120 δισ. από τις αναπτυξιακές τράπεζες

Οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου (MDB) ανακοίνωσαν, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, τον νέο στόχο να συγκεντρώσουν ετήσια κλιματική χρηματοδότηση 120 δισ. δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η δέσμευση υπογραμμίζει τη φιλοδοξία του πολυμερούς θεσμού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων για να βοηθήσει τα φτωχότερα κράτη ώστε να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, είναι μικρό ποσό σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια δολάρια που τα αναπτυσσόμενα κράτη υποστηρίζουν ότι χρειάζονται κάθε χρόνο.

Οι MDB τονίζουν ότι η ικανότητά τους να κλιμακώσουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα εξαρτάται από το πόσα συνεισφέρουν οι εμπλεκόμενοι σε κάθε χώρα. 

«Δεν μπορούμε να δώσουμε τρισεκατομμύρια, δεν τα έχουμε στους ισολογισμούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga σε συνέντευξη στο Bloomberg. «Ο μεγαλύτερος ρόλος μας, πέρα από τον δικό μας ισολογισμό, είναι να διευκολύνουμε τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», είπε. 

Ο στόχος των 120 δισ. δολαρίων συνιστά σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 75 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε η ομάδα για την κλιματική χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2023 και τα 60,9 δισ. δολάρια του 2022, σύμφωνα με την κοινή ετήσια έκθεση των MDB.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Μπακού σχεδόν 200 κράτη διαπραγματεύονται έναν «Νέο Συλλογικό Ποσοτικοποιημένο Στόχο» για τη χρηματοδότηση του κλίματος, που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο των πλούσιων χωρών να συγκεντρώνουν 100 δισ. δολάρια ετησίως για τις φτωχές χώρες, υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση και την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι τρέχουσες προτάσεις για τον νέο στόχο φτάνουν συνολικά έως και τα 2 τρισ. δολάρια ετησίως, με τις MDB να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο στην εκταμίευση των δημόσιων πόρων όσο και στην κινητοποίηση πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο όμιλος MDB περιλαμβάνει την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Διαμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το 2022 κινητοποίησε 58 δισ. δολάρια σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, περίπου το 50% της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα, από ανεπτυγμένα κράτη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία των MDB περιλαμβάνουν και χρήματα που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες.

Πέρα από τα 120 δισ. δολάρια, οι MDB εκτιμούν ότι θα συμβάλουν επίσης ώστε να τρέξει κλιματική χρηματοδότηση 65 δισ. δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (BRICS) υπέγραψαν επίσης τη δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v