Αμερικανικά συνεργεία για επισκευή οπλισμού στέλνει στην Ουκρανία ο Μπάιντεν

Αίρεται η απαγόρευση και εργολάβοι θα αναπτυχθούν επί ουκρανικού εδάφους για να επιδιορθώνουν όπλα που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Τελευταίες φιλοουκρανικές κινήσεις πριν αναλάβει το παιχνίδι ο Τραμπ.

Αμερικανικά συνεργεία για επισκευή οπλισμού στέλνει στην Ουκρανία ο Μπάιντεν

Στους τελευταίους μήνες της, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει σε Αμερικανούς εργολάβους να εργαστούν επί ουκρανικού εδάφους για τη συντήρηση και επισκευή όπλων που παρέχει στο Κίεβο το Πεντάγωνο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters την Παρασκευή, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που στοχεύει να βοηθήσει τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι τα συνεργεία θα είναι ολιγάριθμα και θα βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή, χωρίς να εμπλακούν σε μάχη.

Θα συμβάλουν ώστε ο εξοπλισμός που παρέχεται από τις ΗΠΑ «να μπορεί να επισκευάζεται γρήγορα εφόσον υποστεί ζημιές και να συντηρείται όπως απαιτείται», είπε ο αξιωματούχος.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει στο Κίεβο οπλικά συστήματα δεκάδων δισ. δολαρίων. Αλλά το Κίεβο είτε έπρεπε να τα μεταφέρει στο εξωτερικό προκειμένου να επισκευαστούν είτε να επιδοθεί σε τηλε-επισκευές και άλλες δημιουργικές λύσεις για να επιδιορθώσει στο εσωτερικό της χώρας.

Οι περιορισμοί μερικές φορές στο παρελθόν επιβράδυναν τις επισκευές, ιδίως από τη στιγμή που οι ΗΠΑ άρχισαν να παρέχουν στο Κίεβο όλο και πιο περίπλοκα συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας Patriot. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού στη χώρα δεν χρησιμοποιείται επειδή είναι κατεστραμμένο, δήλωσε στο Reuters έτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση χαλάρωσης των περιορισμών από πλευράς κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επιχειρεί να βοηθά την Ουκρανία ενάντια στην εισβολή της Μόσχας χωρίς όμως να εμπλακεί άμεσα σε πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων

Τρίτη πηγή διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστούν αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία των εργολάβων και ότι τη μέριμνα για την ασφάλειά τους θα  αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρείες που έχουν συνάψει σύμβαση με το Πεντάγωνο.

Ορισμένοι αμυντικοί εργολάβοι των ΗΠΑ έχουν ήδη μεταβεί στην Ουκρανία στο παρελθόν, επισκευάζοντας οπλικά συστήματα που δεν έχουν παρασχεθεί από το Πεντάγωνο.

Η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2022. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει εισβολή στο ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο βιώσιμη θα είναι η αλλαγή πολιτικής, καθώς απομένουν μόλις δυόμισι μήνες ζωής για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει το μέγεθος της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο και υποσχέθηκε να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο με τη Ρωσία, χωρίς να αναφέρει πώς. Ο Τραμπ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

 

Η Ουκρανία έχει καλέσει τη Δύση να άρει τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων για επίθεση βαθιά σε ρωσικό έδαφος κάτι που το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτραπούν οι ρωσικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει ανακοινώσει αλλαγές σ' αυτή την πολιτική, κάτι εξάλλου που, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενδέχεται να μην αρκεί για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο πεδίο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v