Βρετανία: «Φρένο» στις συνομιλίες με την Γεωργία για ζητήματα άμυνας

Το Λονδίνο θα αναστείλει τον ετήσιο διάλογο ασφαλείας με το Τμπιλίσι για πρώτη φορά από το 2014, που εγκαινιάστηκε ο θεσμός. Ανησυχία για την εξασθένιση της δημοκρατίας στην χώρα.

Βρετανία: «Φρένο» στις συνομιλίες με την Γεωργία για ζητήματα άμυνας

Η Βρετανία πάγωσε τον ετήσιο διάλογο ασφαλείας με τη Γεωργία και ακύρωσε άλλες συνομιλίες για αμυντικά θέματα λόγω της ανησυχίας για δημοκρατική οπισθοδρόμηση, ανέφερε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Βρετανός πρέσβης στο Τμπιλίσι.

"Περίμενα ότι θα συνεργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την αντοχή της Γεωργίας και την κοινή ευημερία μας, αλλά κατά τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση της Γεωργίας επέλεξε διαφορετική πορεία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων InterPress ο Γκάρεθ Γουόρντ.

Σύνδεσμος που παραπέμπει στη συνέντευξη αναρτήθηκε στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα όταν κλήθηκε να σχολιάσει.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και στη Γεωργία, μια χώρα περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων που κατά παράδοση είναι μια από τις πιο φιλοδυτικές χώρες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης, επιδεινώθηκαν αυτό τον χρόνο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Οκτωβρίου.

Δυτικές χώρες έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της Γεωργίας σχετικά με ένα νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο και απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες, κάτι το οποίο θεωρείται από πολλούς ότι είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική νομοθεσία και ότι χρησιμοποιείται για την καταστολή των αντιφρονούντων.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης της Γεωργίας ανάγκασαν τη Βρετανία να εγείρει "ανησυχίες σχετικά με την εξασθένηση της δημοκρατίας και την αντιδυτική ρητορική", δήλωσε ο Γουόρντ.

Το Λονδίνο θα αναστείλει τον ετήσιο διάλογο ασφαλείας με το Τμπιλίσι -που καλύπτει θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφαλείας και άμυνας, καθώς και οικονομίας και εμπορίου-για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε αυτός, το 2014.

Το Λονδίνο ακύρωσε επίσης συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για αμυντικά θέματα και έθεσε σε αναμονή ένα νέο πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας.

Οι εκλογές αργότερα μέσα στον μήνα θεωρούνται ευρέως μια δοκιμασία για το αν το Τμπιλίσι θα επιστρέψει στην επιρροή της Μόσχας ή θα επιλέξει ένα μέλλον εντός της ΕΕ, στην οποία έχει αιτηθεί να ενταχθεί.

"Μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, ελπίζουμε να δούμε σαφείς ενδείξεις μιας επιστροφής στο ευρωατλαντικό μονοπάτι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή σε μια στενή συνεργασία", κατέληξε ο πρέσβης.

Η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ πάγωσε πρόσφατα μετά την ψήφιση του νόμου για τους ξένους πράκτορες.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Τμπιλίσι, ο Πάβελ Χερτσίνσκι, δήλωσε ότι οι δεσμοί της Γεωργίας με τις Βρυξέλλες θα πληγούν περαιτέρω και η χώρα πιθανόν να αντιμετωπίσει και κυρώσεις, αν απομακρυνθεί από τη δημοκρατία και γίνει ένα "μονοκομματικό κράτος".

Μια εβδομάδα αργότερα η Μόσχα ήρε τους περιορισμούς για τη βίζα στη Γεωργία παραχωρώντας στους πολίτες της το δικαίωμα να εργάζονται στη Ρωσία.

Οι δύο γείτονες εξακολουθούν να μην έχουν επισήμως διπλωματικές σχέσεις έπειτα από ένα σύντομο πόλεμο μεταξύ τους το 2008, αλλά πρόσφατα υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης, στην οποία μεταξύ άλλων εντάσσεται και η επανάληψη των απευθείας πτήσεων τον περασμένο χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v