Σερβία: Την υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ανήγγειλε ο Βούτσιτς

Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα σημαίνει πολλά για τη χώρα μας στο μέλλον και θα μας εξασφαλίσει ό,τι είναι σημαντικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Σερβία: Την υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ανήγγειλε ο Βούτσιτς
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε την υπογραφή σημαντικής ενεργειακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντες.

«Θα υπογράψουμε μια εξαιρετικά σημαντική ενεργειακή συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα σημαίνει πολλά για τη χώρα μας στο μέλλον και θα μας εξασφαλίσει ό,τι είναι σημαντικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, κάτι που στον σημερινό κόσμο δεν είναι και τόσο εύκολο. Η συμφωνία θα υπογραφεί την Τετάρτη», ανέφερε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χοσέ Φερνάντες επισήμανε ότι «η Σερβία αποτελεί βασικό και έμπιστο εταίρο των ΗΠΑ σε πολλά σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της οικονομικής ολοκλήρωσης».

Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξόρυξη λιθίου, ένα θέμα που προκαλεί έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Ο Φερνάντες εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρέθηκε στη δυτική Σερβία επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του ορυχείου αυτού θα επιφέρει αύξηση κατά 3% στο ΑΕΠ. Συμπλήρωσε δε, ότι η Σερβία θα αποτελέσει σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής κρίσιμων ορυκτών.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στη σερβική βουλή συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την απαγόρευση, διά νόμου, της εξόρυξης λιθίου και βορίου.

Η αντιπολίτευση, επικαλούμενη την επιστημονική γνωμάτευση της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών (SANU), υποστηρίζει ότι η εξόρυξη λιθίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον μιας και για την επεξεργασία του ορυκτού που περιέχει λίθιο θα χρησιμοποιούνται, ετησίως, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι θειικού οξέως. Η κυβέρνηση από την άλλη διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρξει διαρροή των χημικών στο υπέδαφος.

Η συμφωνία που είχε υπογράψει η σερβική κυβέρνηση με τον αυστραλο-βρετανικό κολοσσό Rio Tinto το 2018 για την εξόρυξη λιθίου ακυρώθηκε το 2021 εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων. Το θέμα επανήλθε φέτος στο προσκήνιο αφού η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διαβλέπει στο σερβικό λίθιο την ευκαιρία πλήρους απεξάρτησης από την Κίνα απ' όπου σήμερα προμηθεύεται το 70% αυτού του ορυκτού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v