Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο ζητά η Ουγγαρία

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορά της και να φρενάρει την παράνομη μετανάστευση που απειλεί την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας.

Εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο ζητά η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ενημέρωσε στην αρχή της εβδομάδας τις Βρυξέλλες σχετικά με την βούλησή της να εξαιρεθεί από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ασύλου, ακολουθώντας την Ολλανδία, μία διαδικασία που δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να τελεσφορήσει.

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα που ο Βίκτορ Ορμπαν (φωτ.), ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ενωσης, δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Η ουγγρική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορά της και να φρενάρει την παράνομη μετανάστευση που απειλεί την εθνική ασφάλεια», εξηγεί στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα.

Η Ουγγαρία απηύθυνε χθες επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως προς το άσυλο και την μετανάστευση αν πρόκειται να γίνει τροποποίηση των συνθηκών στο μέλλον».

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι δεσμευτικές συμφωνίες που έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μία εξαίρεση δεν μπορεί να παραχωρηθεί παρά με την συμφωνία των 27.

Η Κομισιόν είχε διευκρινίσει κατά την κατάθεση του ολλανδικού αιτήματος στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι «δεν προβλέπονται άμεσες τροποποιήσεις».

Η Ουγγαρία, εχθρική απέναντι στους αιτούντες άσυλο για την υπεράσπιση μίας «χριστιανικής» Ευρώπης, έχει καταδικασθεί επανειλημμένως από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Βίκτορ Ορμπαν έχει εναντιωθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, την μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε από την ΕΕ στα μέσα του Μαΐου και προβλέπει έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τις χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις.

Πέραν την ουγγρικής περίπτωσης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν την λήψη μέτρων για να φρενάρουν την παράνομη μετανάστευση και να περιορίσουν το δικαίωμα του ασύλου, παρακολουθώντας τα αιτήματα των ακροδεξιών παρατάξεων που κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v