Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CIA: Ανοιχτό προσκλητήριο σε Κινέζους πράκτορες κατά Σι

Στρατολόγηση κατασκόπων από τις αμερικανικές υπηρεσίες στον σκοτεινό ιστό, με βάση το ψυχροπολεμικό μοντέλο. Προσπάθεια αξιοποίησης της λαϊκής δυσαρέσκειας, ενώ έχουν κλείσει οι προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Πεκίνου.

CIA: Ανοιχτό προσκλητήριο σε Κινέζους πράκτορες κατά Σι

Η αμερικανική CIA ενισχύει τις προσπάθειες στρατολόγησης Κινέζων πολιτών, με σκοπό να αξιοποιήσει τη θεωρούμενη αυξημένη δυσαρέσκεια απέναντι στη διακυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η υπηρεσία εξέδωσε οδηγίες στην κινεζική γλώσσα σε Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube, Telegram και X, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μαζί της με ασφάλεια, μέσω των δημόσιων και σκοτεινών ιστοτόπων της.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και είναι απογοητευμένοι από το καθεστώς Σι στην Κίνα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Κοέν σε συνέντευξή του.

«Βλέπουν τι συμβαίνει και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν τους αρέσει η κατεύθυνση που δίνει ο Σι στη χώρα»,  είπε ο Κοέν. «Κατανοούν ότι ο τρόπος να βοηθήσουν τη χώρα τους είναι να συνεργαστούν μαζί μας».

Το διαδικτυακό προσκλητήριο απευθύνεται σε μια συγκυρία που ο Σι έχει εδραιώσει την εξουσία στο ένα πέμπτο της ανθρωπότητας, σε βαθμό πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, γράφει το Bloomberg: καταργεί τον περιορισμό στον αριθμό θητειών του προέδρου, διορίζει «δικούς του» σε υψηλόβαθμες θέσεις, χειραγωγεί τους τραπεζίτες, φιμώνει τους διαφωνούντες. Η σκληρή αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζει να αφήνει πληγές στην οικονομία και η επιβράδυνση ενισχύει τις φωνές διαμαρτυρίας.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν πληροφορίες για τη λειτουργία της κινεζικής κυβέρνησης και τον στενό κύκλο του Σι, που είναι φειδωλές. Όσο η Κίνα γίνεται πιο αδιαφανής, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για προσβάσεις στα κέντρα αποφάσεων, ειδικά καθώς θερμαίνονται τα μέτωπα με την Ουάσιγκτον, τόσο στο ζήτημα της Ταϊβάν όσο και στον τεχνολογικό ανταγωνισμό.

Η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες προβληματίζονται από τις δυσκολίες πρόσβασης σε κινεζικές πληροφορίες. Οι New York Times το 2017 ανέφεραν ότι το Πεκίνο είχε διαλύσει τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της CIA στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Η Κίνα έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειες προειδοποίησης του κοινού, των κρατικών υπαλλήλων και της ακαδημαϊκής κοινότητας για ξένες επεμβάσεις κατασκοπείας. 

Το ψυχροπολεμικό μοντέλο

Η τελευταία κίνηση για στρατολογήσεις στην Κίνα θυμίζει αντίστοιχη προσπάθεια της CIA στη Ρωσία, τους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το 2022. Τότε είχε δημοσιοποιήσει οδηγίες στη ρωσική γλώσσα σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με την υπηρεσία μέσω του σκοτεινού ιστού, παράγοντας βίντεο που ενθάρρυναν Ρώσους να παρέχουν πληροφορίες.

Εκπρόσωπος της CIA, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι προσπάθειες στη Ρωσία ήταν επιτυχείς, γράφει το Bloomberg. Η υπηρεσία έχει κοινοποιήσει επίσης οδηγίες και στα κορεατικά και στα φαρσί, προκειμένου να στρατολογήσει πιθανούς πληροφοριοδότες σε Βόρεια Κορέα και Ιράν.

Η προώθηση της υπηρεσίας στον σκοτεινό ιστό είναι μέρος μιας προσπάθειας να παρακάμψει την πανταχού παρούσα παρακολούθηση, που τα τελευταία χρόνια έχει ματαιώσει τις προσπάθειές της να αναπτύξει πηγές πληροφοριών για το πολιτικό σύστημα της Κίνας.

«Η Κίνα είναι τεχνοεξουσιαστική χώρα», είπε ο Κοέν. «Υπάρχει εξαιρετικός έλεγχος, όχι μόνο στους αξιωματικούς μας ή στους Δυτικούς που τυχαίνει να βρίσκονται στη χώρα».

Ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του Διαδικτύου που δεν μπορεί να ευρετηριαστεί από τις μηχανές αναζήτησης και μπορεί να προσπελαστεί μόνο από συγκεκριμένα προγράμματα περιήγησης που επιτρέπουν ανώνυμη δραστηριότητα.

«Χρησιμοποιούμε το αντισοβιετικό ψυχροπολεμικό μοντέλο για να αναπτύξουμε ικανούς αξιωματικούς, εκπαιδευμένους στην κινεζική γλώσσα και τεχνογνωσία», είπε ο Κοέν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v