Ισραήλ: Καλεί τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων, συγκρούσεις στο Λίβανο

Εκκενώνονται δεκάδες χωριά στον νότιο Λίβανο, εντατικοποιούνται οι επιχειρήσεις. Σχέδιο χιλιάδων μαχητών της Χεζμπολάχ να εισβάλουν στο βόρειο Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός.

Ισραήλ: Καλεί τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων, συγκρούσεις στο Λίβανο

Τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων καλούν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) για να συμμετάσχουν στις εν εξελίξει επιχειρήσεις στο μέτωπο του Λιβάνου. Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες.

Η κλήση των πρόσθετων εφέδρων «θα επιτρέψει τη συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», αναφέρουν οι IDF.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους 27 χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν την περιοχή σε βάθος περίπου 50 χιλιομέτρων.

Το Ισραήλ ξεκίνησε και επίσημα χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο σήμερα το πρωί. Ανακοίνωσε όμως ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επιδρομές με ειδικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου, καταστρέφοντας πολυάριθμες θέσεις και σήραγγες της Χεζμπολάχ, καθώς και χιλιάδες όπλα που βρέθηκαν σε χωριά ή δασικές περιοχές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την οργάνωση για να εισβάλει στο Ισραήλ, γράφουν οι Times of Israel.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, απωθώντας τις επίλεκτες δυνάμεις Ραντβάν της Χεζμπολάχ, ανέφερε ο στρατός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IDF, περίπου 2.400 τρομοκράτες των Ραντβάν και άλλοι 500 Παλαιστίνιοι της Ισλαμικής Τζιχάντ περίμεναν στα χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η βόρεια διοίκηση του ισραηλινού στρατού, όμως, περίμενε την εισβολή από τον Λίβανο και ενίσχυσε την άμυνά της. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν πραγματοποίησε πολυάριθμα πλήγματα κατά μήκος των συνόρων, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες τρομοκράτες των Ραντβάν να αποσυρθούν αρκετά χιλιόμετρα πίσω.

Σκληρές μάχες στον νότιο Λίβανο, επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες «επιδρομές» σε χωριά στον νότιο Λίβανο, εναντίον του κινήματος Χεζμπολάχ και σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονται μάχες στην περιοχή.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στοχεύουν η εν εξελίξει επίθεση θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, ίσως μόνο για λίγες εβδομάδες, χωρίς πρόθεση να παραμείνουν δυνάμεις σε λιβανέζικο έδαφος, αρκεί να διασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επιστρέψει στην περιοχή.

Το Ισραήλ αποσκοπεί να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στον Λίβανο, ώστε η κυβέρνηση της χώρας να ανακτήσει τον έλεγχο των νότιων περιοχών από τους φιλοϊρανούς μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Λιβανέζους πολίτες να μην οδηγούν οχήματα σε περιοχές νότια του ποταμού Λιτάνι μέχρι νεωτέρας. «Υπάρχουν έντονες μάχες στο νότιο Λίβανο, κατά τις οποίες στελέχη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα», λέει στο X ο συνταγματάρχης Avichay Adraee, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του IDF.

«Για την ασφάλειά σας, σας παρακαλούμε να αποφύγετε την κίνηση των οχημάτων από τα βόρεια προς τα νότια του ποταμού Λιτάνι», σημειώνει.

Η ανακοίνωση για την επίθεση

«Όπως προβλέπει απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (...) πριν από λίγες ώρες άρχισαν περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, αναφέρει ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα», προστίθεται.

Η ισραηλινή εκστρατεία ονομάστηκε «Επιχείρηση Βόρεια Βέλη» και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο στρατός, οι στόχοι βρίσκονταν σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούσαν «άμεση απειλή» για τις κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό υποστήριζαν τις χερσαίες δυνάμεις με «πλήγματα ακριβείας».

Οι κάτοικοι της περιοχής στη λιβανέζικη μεθοριακή πόλη Άιτα αλ-Σάαμπ ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς και ήχο ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ουρανό. Φωτοβολίδες εκτοξεύτηκαν επανειλημμένα πάνω από τη λιβανέζικη συνοριακή πόλη Ρμις, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό.

Βομβαρδισμός καταυλισμού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βομβαρδισμό με στόχο κτίριο στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, κοντά στη Σιδώνα, πόλη του νοτίου Λιβάνου. Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος του βομβαρδισμού ήταν το σπίτι Παλαιστίνιου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν είναι σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φατάχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι. 

Πρόκειται για τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό αυτόν, με μεγάλο υπερπληθυσμό, έναν από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου πριν από σχεδόν ένα χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023.

Ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία εμπλοκή».

Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο αποτελούν μέρος μιας σύγκρουσης που εκτείνεται από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έως τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη και στο Ιράκ. Η κλιμάκωση έχει εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα εμπλακούν.

Επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ επαναβεβαίωσε ότι απαιτείται διπλωματική λύση για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

«Συμφώνησαν για την αναγκαιότητα διάλυσης των υποδομών επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις τύπου 7ης Οκτωβρίου στις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

 

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v