Αυστρία: Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς αλλά χωρίς μονοπάτι προς την καγκελαρία

Ιστορική νίκη για το Κόμμα της Ελευθερίας με 29%. Συντηρητικοί και Σοσιαλιστές έχουν τις έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό διαρκούν συνήθως μήνες.

Αυστρία: Μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς αλλά χωρίς μονοπάτι προς την καγκελαρία

Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Αυστρίας δεσμεύονται να εμποδίσουν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, σηματοδοτώντας την πιο πρόσφατη προσπάθεια ανάσχεσης του αυξανόμενου ρεύματος του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Το πώς θα το πετύχουν αυτό, αντιγράφοντας μια στρατηγική που υιοθετήθηκε στη Γερμανία και τη Γαλλία, πρόκειται να γίνει αντικείμενο μακρών διαπραγματεύσεων για συνασπισμό που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, ο διχαστικός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, φαίνεται απίθανο να διαδραματίσει ρόλο στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο της Αυστρίας.

Όλα τα άλλα κόμματα που κερδίζουν έδρες στο κοινοβούλιο έχουν ορκιστεί να μη συνεργαστούν μαζί του, στερώντας από την ομάδα του το 50% που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και οι Σοσιαλδημοκράτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κυβερνήσουν τη χώρα.

Ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας μπορεί να «κάνει ντόρο» δημοσίως για το γεγονός ότι δεν έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Κικλ πιθανότατα θα αρκεστεί στο να χτίσει λαϊκή υποστήριξη στην αντιπολίτευση, δήλωσε ο Μάρκους Χάου, αναλυτής γεωπολιτικών κινδύνων στη VE Insight.

Ο συνδυασμός των δύο κυριότερων παραδοσιακών κομμάτων της Αυστρίας ήταν η επιλογή της χώρας, αποτελώντας τις μισές κυβερνήσεις της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά καιρούς, το Κόμμα της Ελευθερίας προσχώρησε σε μία από αυτές τις κυβερνήσεις -πιο πρόσφατα, από το 2017, στο υπουργικό συμβούλιο του Σεμπάστιαν Κουρτς-, αν και ποτέ ως κυρίαρχη ομάδα.

Η έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κόμμα της Ελευθερίας για έναν πιθανό συνασπισμό θα ήταν «απερίσκεπτη», δήλωσε ο Νεχάμερ την Κυριακή. Το Λαϊκό Κόμμα θα «κρατήσει τον λόγο του» να μη σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κίνημα, όσο ο Κικλ παραμένει ηγέτης του.

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχουν μαζί 93 έδρες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα -αρκετές για την πλειοψηφία-, αλλά μπορεί ακόμη να συμπεριλάβουν ένα τρίτο κόμμα στον συνασπισμό τους, πιθανότατα το φιλελεύθερο NEOS.

«Δεν σας θέλω στην κυβέρνηση», δήλωσε η επικεφαλής του NEOS Beate Meinl-Reisinger στον Κικλ. «Απλώς σας βρίσκω λάθος για τη χώρα».

Ο Κικλ έσπευσε να καταδικάσει την κίνηση να τον αποκλείσουν από τις συνομιλίες, κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι παραβιάζουν το συνταγματικό προηγούμενο και αγνοούν τη βούληση των ψηφοφόρων.

«Τώρα το Κόμμα της Ελευθερίας είναι το ισχυρότερο και ξαφνικά όλα υποτίθεται ότι είναι διαφορετικά», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF. «Αυτή είναι η επόμενη προσπάθειά τους να ξεγελάσουν τον λαό».

Για τον Κικλ, το γεγονός ότι θεωρείται τοξική παρουσία από τους περισσότερους ανταγωνιστές δεν βοηθάει. Έχει δεσμευτεί να απελάσει αιτούντες άσυλο και να σταματήσει να υποστηρίζει την άμυνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι διαπραγματεύσεις για τον αυστριακό συνασπισμό διαρκούν παραδοσιακά μήνες και όχι εβδομάδες, οπότε οι συνομιλίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι την επόμενη χρονιά. Η υπάρχουσα ομάδα του Νεχάμερ -αποτελούμενη από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους- θα συνεχίσει να κυβερνά στο μεταξύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v