Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικές υπηρεσίες: Μεγάλο ρίσκο για τη Δύση τα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία

Υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν τους κινδύνους, αν δοθεί στο Κίεβο πράσινο φως να χτυπήσει με δυτικούς πυραύλους βαθιά στη Ρωσία, γράφουν οι NYT. Μικρό εκτιμάται και το όφελος για το Κίεβο.

Μυστικές υπηρεσίες: Μεγάλο ρίσκο για τη Δύση τα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να ανταποδώσει με μεγαλύτερη δύναμη εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στον συνασπισμό στήριξης της Ουκρανίας, πιθανώς με θανατηφόρες επιθέσεις, εάν συμφωνήσουν να δώσουν στους Ουκρανούς την άδεια να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times.

Η αξιολόγηση πληροφοριών, η οποία δεν έχει καταγραφεί προηγουμένως, υποβαθμίζει επίσης την επίδραση που θα έχουν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην πορεία της σύγκρουσης, επειδή οι Ουκρανοί έχουν επί του παρόντος περιορισμένο αριθμό των συγκεκριμένων όπλων και δεν είναι σαφές πόσα άλλα θα μπορούσαν να παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοι.

Η αξιολόγηση υπογραμμίζει αυτό που οι αναλυτές πληροφοριών θεωρούν πιθανό κίνδυνο με αβέβαιο όφελος μιας υψηλού ρίσκου απόφασης που τώρα ανήκει στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί εν μέρει γιατί ήταν τόσο δύσκολο να λάβει ο κ. Μπάιντεν την απόφαση και να δείξουν τις εσωτερικές πιέσεις που του ασκούσαν να πει «όχι» στο αίτημα του κ. Ζελένσκι. Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν θέματα πληροφοριών και εσωτερικές συζητήσεις, δήλωσαν ότι παραμένει ασαφές τι θα αποφασίσει να κάνει ο κ. Μπάιντεν.

Ο κ. Ζελένσκι άσκησε δημόσια και ιδιωτικά πιέσεις για να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ώστε να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν έχει συχνά χρησιμοποιήσει απειλές για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους στον συνασπισμό από το να παρέχουν πιο προηγμένα οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς.

Οι επικριτές του κ. Μπάιντεν και των συμβούλων του λένε ότι εκφοβίστηκαν πολύ εύκολα από την εχθρική ρητορική του κ. Πούτιν και ότι η σταδιακή προσέγγιση της κυβέρνησης για τον εξοπλισμό των Ουκρανών τούς έχει δημιουργήσει μειονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Οι υποστηρικτές της προσέγγισής τους λένε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής στην αποτροπή μιας βίαιης ρωσικής απάντησης, αν και αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.

Οι Βρετανοί ηγέτες εμφανίζονται να ανησυχούν λιγότερο για τους κινδύνους. Έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν προμηθεύσει το Κίεβο για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά περίμεναν τον κ. Μπάιντεν να λάβει θέση επί του θέματος πριν προχωρήσουν, δεδομένου ότι η ρωσική απάντηση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις συνολικά στην ασφάλεια του συνασπισμού.

Η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών περιγράφει μια σειρά πιθανών ρωσικών απαντήσεων σε μια απόφαση να επιτραπούν χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικούς πυραύλους -από εντεινόμενες ενέργειες δολιοφθοράς που στοχεύουν εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, έως πιθανές θανατηφόρες επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η GRU, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις πράξεις δολιοφθοράς στην Ευρώπη που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Εάν ο κ. Πούτιν αποφασίσει να επεκτείνει τη «σκιώδη εκστρατεία» ως απάντηση στη χρήση αμερικανικών και ευρωπαϊκών πυραύλων βαθιά μέσα στη Ρωσία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να το κάνουν κρυφά, αντί να πραγματοποιούν απροκάλυπτες επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις και βάσεις, περιορίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης.

Η ρητορική του κ. Πούτιν ήταν ιδιαίτερα πολεμική τις τελευταίες ημέρες, εν αναμονή μιας απόφασης για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας, και τουλάχιστον ορισμένοι από τους κορυφαίους συμβούλους του κ. Μπάιντεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό να απαντήσει με θανατηφόρα δύναμη, εάν πάρει ο Ζελένσκι αυτό που θέλει.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την αξιολόγηση. Μια εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στον συνασπισμό έχουν παράσχει στους Ουκρανούς τρεις τύπους πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς -αμερικανικής κατασκευής Army Tactical Missile Systems, γνωστούς ως ATACMS, πυραύλους Storm Shadow βρετανικής κατασκευής και τους γαλλικούς SCALP.

Μερικοί από αυτούς τους πυραύλους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους Ουκρανούς για να χτυπήσουν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μέσα και γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Όσοι ανήκουν στον αμερικανικό στρατό και την κυβέρνηση Μπάιντεν και υποστηρίζουν τη χρήση των πυραύλων από τους Ουκρανούς για χτυπήματα έως και 190 μίλια εντός της Ρωσίας λένε ότι θα τους επέτρεπε να στοχεύουν πιο απομακρυσμένες ρωσικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών.

Αυτό θα καθιστούσε δυσκολότερο για τη Ρωσία να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή εντός της Ουκρανίας και ενδεχομένως να βοηθήσει τους Ουκρανούς να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση. Λένε ότι θα έδειχνε επίσης ισχυρή δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία σε μια στιγμή αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της στο πεδίο της μάχης.

Αλλά στην εκτίμησή τους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια τέτοια απόφαση θα άλλαζε την πορεία της σύγκρουσης με θεμελιώδη τρόπο.

Επιπλέον, μετά τα πρώτα χτυπήματα, είπαν, οι Ρώσοι πιθανότατα θα μεταφέρουν αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις διοίκησης και επιθετικά ελικόπτερα εκτός εμβέλειας των πυραύλων.

Κατόπιν εντολής του κ. Μπάιντεν, ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα ATACMS στους Ουκρανούς. Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι ο ίδιος ο στρατός των ΗΠΑ έχει περιορισμένα αποθέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v