Με το γεωτρύπανο στο... χέρι, παραγωγοί φυσικού αερίου στην ενεργειακά πλούσια Πενσιλβάνια κάλεσαν την υποψήφια των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Κάμαλα Χάρις να διευκρινίσει τη θέση της για το καύσιμο που η βιομηχανία θεωρεί μεν καθαρό, αλλά κλιματικοί ακτιβιστές λένε ότι συνιστά απειλή για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τον Ιανουάριο, προκειμένου να μελετηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, αποβλέποντας και σε πιθανά εκλογικά κέρδη από τις πράσινες πτέρυγες του κόμματός του.
Τώρα όμως η Χάρις κοντράρεται με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει ότι θα άρει αμέσως το πάγωμα των αδειών εάν εκλεγεί, γράφει το Reuters.
Εάν κερδίσει η Χάρις, πιθανότατα θα πιεστεί να... ξεπαγώσει το πάγωμα ενσωματώνοντας τυχόν νέες συστάσεις που θα απορρέουν από την υποσχεθείσα αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία αναμένεται μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Η Πενσιλβάνια, κρίσιμη πολιτεία που διεκδικείται και από τους δύο υποψηφίους, είναι δεύτερη σε παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, το οποίο χρειάζεται υδραυλική ρωγμάτωση πετρωμάτων (fracking) για να εξαχθεί.
Το Reuters μίλησε με δώδεκα στελέχη της βιομηχανίας φυσικού αερίου και γεωτρήσεων και όλοι είπαν ότι απλώς... μαντεύουν την ενεργειακή πολιτική της Χάρις.
Εκπρόσωπος της καμπάνιας της Δημοκρατικής υποψήφιας αναγνώρισε την ανάγκη της βιομηχανίας για σαφήνεια, αλλά επέμεινε ότι οι λεπτομέρειες της προσέγγισής της στο LNG θα υπαγορευτούν από το αποτέλεσμα της νέας μελέτης.
«Η αντιπρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις βέλτιστες οικονομικές και επιστημονικές πληροφορίες -συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων επιπτώσεων στο ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», είπε.
Η Χάρις έχει υιοθετήσει μια κάποια... στρατηγική ασάφεια -δημιουργική ή μη- στην ενεργειακή πολιτική της, ακριβώς για να αποφύγει την απομάκρυνση περιβαλλοντικών ακτιβιστών αλλά και μετριοπαθών ψηφοφόρων. Πάντως δεν υποστηρίζει πλέον την απαγόρευση του fracking πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έκανε στο πλαίσιο της εκστρατείας του 2020.
Οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί στην κορυφαία παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο και σε Νο 1 εξαγωγέα LNG από το 2022, αφού η Ευρώπη προσέτρεξε στην Αμερική για να απογαλακτιστεί από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Απ' αυτή την άποψη, έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος και η θέση της Ελλάδας, καθώς μέσω των υποδομών της Αλεξανδρούπολης διεκδικεί ρόλο βασικού κόμβου για τον ανεφοδιασμό της ευρύτερης Νοτιοανατολικής ή και της Κεντρικής Ευρώπης.
Στην ανιούσα τροχιά της εν λόγω αμερικανικής βιομηχανίας ωφελημένοι βγαίνουν σαφώς παραγωγοί όπως η Devon και η Exxon Mobil.
Τον περασμένο Ιούλιο, σημειωτέον, ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε την απόφαση του Μπάιντεν να παγώσει τις νέες άδειες εξαγωγής LNG, αποφασίζοντας ότι η κυβέρνηση υπερέβη τις εξουσίες της. Ωστόσο, η απόφαση δεν απαιτούσε έκδοση νέων αδειών.
Ο Τόμπι Ράις, διευθύνων σύμβουλος της EQT, μεγάλης παραγωγού φυσικού αερίου, είπε σε ότι οι πολιτικές αποφάσεις βλάπτουν τους καταναλωτές.
«Είναι δυνατόν να έχουμε τεράστιους ενεργειακούς πόρους κάτω από τα πόδια μας και οι λογαριασμοί ενέργειας στη χώρα να αυξάνονται κατά 35%;» ρώτησε. «Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν επειδή η πολιτική έχει κατακλύσει τις δυνάμεις της αγοράς».
Μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την ενισχυμένη παγκόσμια ζήτηση αμερικανικού φυσικού αερίου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Τον Ιούνιο, οι Αμερικανοί παραγωγοί εξήγαγαν 356,4 δισ. κυβικά πόδια LNG, από 109 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Περίπου το 40% κατευθύνθηκε στην Ευρώπη.
Η ικανότητα εξαγωγής LNG της Βόρειας Αμερικής, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε πάνω από 24 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα.