Ένας ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό χθες, εξέλιξη που συνιστά μια ακόμα κλιμάκωση που έχει αυξήσει τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι ήταν ένα από τα πολλά ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στην επίθεση. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι ο οποίος διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Radwan.
Νωρίτερα, Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην επίθεση που έπληξε την πυκνοκατοικημένη περιοχή Νταχιέ, προπύργιο της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν στα νότια προάστια της πόλης.
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή κινδυνεύει από μια σύγκρουση που θα μπορούσε να «γιγαντώσει» την καταστροφή που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή μέχρι στιγμής.
Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο μιλούσε σε μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις επιθέσεις αυτής της εβδομάδας κατά τις οποίες βομβητές και ασύρματοι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους.
Στη Βηρυτό χθες, υπήρξαν χαοτικές σκηνές καθώς ομάδες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, διασώζοντας τους τραυματίες και αναζητώντας ανθρώπους που πιστεύεται ότι ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον ένα κτίριο κατοικιών κατέρρευσε και άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές επισημαίνει το BBC.
Το χτύπημα της Παρασκευής ήταν το πρώτο που έπληξε τη Βηρυτό από τον Ιούλιο, οπότε σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Ντ. Χαγκάρι είπε ότι ο Ακίλ, ανώτερος διοικητής των ελίτ δυνάμεων Radwan της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε μαζί με ανώτερα στελέχη του επιτελείου επιχειρήσεων της ομάδας και άλλους διοικητές αυτής της ομάδας.
Ο Χαγκάρι είπε ότι «συγκεντρώθηκαν υπόγεια κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην καρδιά της γειτονιάς Νταχιάχ [στη νότια Βηρυτό], κρυμμένοι ανάμεσα σε Λιβανέζους αμάχους, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες».
Ο εκπρόσωπος του IDF πρόσθεσε ότι αυτοί που σκοτώθηκαν «σχεδίαζαν της επίθεση της Χεζμπολάχ με ονομασία «Κατακτήστε τη Γαλιλαία», με την οποία η Χεζμπολάχ σκόπευε να διεισδύσει σε ισραηλινές κοινότητες και να δολοφονήσει αθώους πολίτες».
Το σχέδιο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ισραηλινό στρατό το 2018, όταν ο IDF είπε ότι εμπόδιζε κατασκευή σηράγγων από τη Χεζμπολάχ που ήθελε να διεισδύσει σε ισραηλινό έδαφος και να απαγάγει και να δολοφονήσει αμάχους.
Τον Απρίλιο, η Ουάσιγκτον είπε ότι αναζητούσε τον Ακίλ και πρόσφερε οικονομικές ανταμοιβές σε όποιον είχε «πληροφορίες που οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή/και την καταδίκη του».
Εγινε καταζητούμενος από τις ΗΠΑ λόγω των δεσμών και της θέσης του στη Χεζμπολάχ. Στη δεκαετία του 1980, ο Ακίλ ήταν μέλος της ομάδας που ενορχήστρωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό και σε έναν στρατώνα, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Ακίλ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χεζμπολάχ τον περιέγραψε ως έναν από τους «μεγάλους τζιχαντιστές ηγέτες της».
Νωρίτερα την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιδρομές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. Ο IDF είπε ότι 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το χτύπημα έγινε αφότου προηγουμένως το Ισραήλ πραγματοποίησε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, λέγοντας ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη είχαν χτυπήσει περισσότερους από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άλλες «τοποθεσίες των τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης αποθήκευσης όπλων.
Οι διασυνοριακές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κλιμακώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου 2023 -την ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς από τη Γάζα- όταν η Χεζμπολάχ έβαλε κατά ισραηλινών θέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.
Από τότε εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί στις διασυνοριακές μάχες, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν επίσης εκτοπιστεί και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Το Ισραήλ πρόσθεσε πρόσφατα την επιστροφή των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τα βόρεια της χώρας στον κατάλογο των πολεμικών στόχων του και ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του εισέρχεται σε μια «νέα φάση του πολέμου», επικεντρώνοντας περισσότερες από τις προσπάθειές του στα βόρεια.
Μετά τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων σε ολόκληρο τον Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπάρχει μια βαθιά αίσθηση ανησυχίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση ασφάλειας που έδειξε πόσο βαθιά το Ισραήλ είχε καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα επικοινωνίας της ομάδας.
Η Χεζμπολάχ και οι λιβανικές αρχές έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τις εκρήξεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε: «Ο εχθρός ξεπέρασε όλους τους κανόνες, τους νόμους και τις κόκκινες γραμμές. Δεν την ένοιαζε απολύτως τίποτα, ούτε ηθικά, ούτε ανθρώπινα, ούτε νομικά».
Ο Νασράλα υποσχέθηκε σκληρή τιμωρία, αλλά έδειξε ότι η ομάδα του δεν ενδιαφέρεται για μια κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσής της με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή ότι το Ισραήλ «υπονόμευσε σκόπιμα» τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «όλες τις προσπάθειες της λιβανικής κυβέρνησης να αποκλιμακώσει και να ασκήσει αυτοσυγκράτηση».
Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε ότι, ενώ η χώρα του δεν επιδιώκει μια ευρύτερη σύγκρουση, «δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να συνεχίσει την προκλητικότητα της».
Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Κινδυνεύουμε να δούμε μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την καταστροφή και τα δεινά που έχουμε δει μέχρι τώρα».
«Προτρέπω επίσης έντονα τα κράτη μέλη που έχουν επιρροή στους αντιμαχόμενους να την αξιοποιήσουν τώρα», πρόσθεσε.
Οι αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εμπλέκεται σε μια έντονη διπλωματία για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, σημειώνει το BBC.