Ανεβαίνουν τα στοιχήματα στη Wall Street για επιθετική μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα αμερικανικά επιτόκια από τη Fed, που συνεδριάζει απόψε, με το εν λόγω σενάριο να χτυπά σκορ 64%.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές ενίσχυσαν σταθερά τις προσδοκίες για μεγαλύτερη περικοπή -έναντι της πιο παραδοσιακής κίνησης για 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας, γράφουν οι Financial Times.
Οι αυξημένες προσδοκίες αντανακλούν οικονομικά στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και ψύξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
«Είναι δυσεπίλυτο δίλημμα, αλλά πιστεύω ότι η Fed πρέπει να μειώσει κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Andy Brenner, αναλυτής της NatAlliance. «Πιστεύω ότι έπρεπε να το έχει κάνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο». Από την άλλη, τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη ήταν ενθαρρυντικά για την καταναλωτική ανθεκτικότητα.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα υποστήριξαν επίσης την επιλογή της μείωσης επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι traders έδιναν μόλις 18% πιθανότητες για μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Οι προσδοκίες για μεγάλη μείωση βοήθησαν τις αποδόσεις στο χρηματιστήριο. Ο S&P 500 την Παρασκευή επισφράγισε την καλύτερη εβδομαδιαία του απόδοση φέτος, ενώ τη Δευτέρα ο Dow Jones σημείωσε νέο ρεκόρ.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και όσοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανότητα μεγάλης κίνησης από τη Fed, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την αγορά ως μήνυμα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Από την Παρασκευή, η αγορά κλίνει προς τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, η άποψή μας είναι ότι η Fed θα μειώσει κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, αν κρίνουμε από το ιστορικό της συμπεριφοράς της», δήλωσε ο Subadra Rajappa, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων ΗΠΑ στη Société Générale.
Η επιβράδυνση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εμφανής στις δύο προηγούμενες μηνιαίες εκθέσεις, συνέβαλε ώστε να υποστηριχθεί η μείωση επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη από το 2020. Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας απ' ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, ενώ η έκθεση του Ιουλίου ήταν πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η χώρα οδηγούνταν σε ύφεση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η έκθεση της περασμένης εβδομάδας, που έδειξε μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,5%, πιο κοντά στον στόχο 2% της Fed, αν και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις, εν μέρει λόγω πιέσεων στην αγορά ακινήτων.