Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στον ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, πως υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος και πως η κατάσταση είναι σοβαρή.
«Ο κίνδυνος ή η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος έχει εμφανιστεί εδώ κοντά», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχες διεξάγονται στη γύρω περιοχή του Κουρσκ.
Η Ρωσία λέει πως ο σταθμός έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται μόλις 40 χλμ. μακριά αφού κατέλαβαν ένα τμήμα ρωσικού εδάφους αυτόν τον μήνα. Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει ακόμη στις κατηγορίες.
Ο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - IAEA), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο σταθμός είναι εξαιρετικά ευάλωτος επειδή δεν έχει προστατευτικό θόλο. Είπε πως ο σταθμός αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ κοντά στις φυσιολογικές συνθήκες, όμως αυτό σημαίνει πως η κατάσταση σχετικά με την ασφάλειά του είναι ακόμη πιο σοβαρή.
«Βλέπουμε πως ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά την ίδια στιγμή το γεγονός ότι ο σταθμός λειτουργεί μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρό από την άποψη κάποιας ενέργειας εναντίον του», είπε.
«Όταν ένας σταθμός λειτουργεί, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη, και αν υπάρξει η περίπτωση ενός αντίκτυπου ή κάτι που θα μπορούσε να τον επηρεάσει, θα ακολουθούσαν σοβαρές συνέπειες».
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να επιτεθεί στον σταθμό του Κουρσκ, που έχει τέσσερις σοβιετικούς αντιδραστήρες RBMK-1000 ίδιου σχεδιασμού με εκείνους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όπου το 1986 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μη στρατιωτική πυρηνική καταστροφή.
Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες ότι επιτέθηκε στον σταθμό.
«Ενημερώθηκα σχετικά με τον αντίκτυπο των drones. Μου έδειξαν υπολείμματα και σημάδια από τον αντίκτυπο που είχαν», είπε ο Γκρόσι, χωρίς να πει ποιος έφερε την ευθύνη.
Ο Γκρόσι είπε πως το είδος του σταθμού με αντιδραστήρες RBMK δεν διαθέτει τον περιοριστικό θόλο και την προστατευτική δομή που είναι χαρακτηριστικά των περισσότερων σύγχρονων πυρηνικών σταθμών.
«Αυτό σημαίνει πως ο πυρήνας του αντιδραστήρα που περιέχει πυρηνικό υλικό προστατεύεται μόλις από μια κανονική στέγη. Αυτό τον καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένο και ευάλωτο, για παράδειγμα, σε αντίκτυπο πυροβολικού ή drone ή πυραύλου», είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε πως ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας αυτού του είδους, τόσο κοντά σε στρατιωτικό μέτωπο, είναι εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, το οποίο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».
Ο Γκρόσι είπε πως θα ήταν υπερβολή να εξισωθεί το Κουρσκ με το Τσερνόμπιλ, όπου το ατύχημα προκάλεσε έκρηξη που εκτόξευσε ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από τμήματα της ανατολικής Ευρώπης.
«Όμως είναι το ίδιο είδος αντιδραστήρα και δεν υπάρχει ειδική προστασία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν υπάρξει ένας αντίκτυπος στον πυρήνα, το υλικό είναι εκεί και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές».
Ο Γκρόσι είπε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση και να πει ότι: «Ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει ή δεν θα πρέπει ένας σταθμός ενέργειας να υφίσταται επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο».
Η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom δήλωσε πως ο Γκρόσι μπόρεσε να δει ο ίδιος πως ο αντιδραστήρας υπ' αριθμόν τρία εργάζεται με την προβλεπόμενη ικανότητα, ενώ ο τέταρτος αντιδραστήρας υποβάλλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση. Αξιωματούχοι του σταθμού τού έδειξαν επίσης το νέο κτίριο αντιδραστήρα που είναι υπό κατασκευή, όπως ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ