Αύξηση συλλήψεων για διακίνηση μεταναστών στη Γερμανία

Η Εγκληματολογική Υπηρεσία κατέγραψε ραγδαία αύξηση κατά 60% το 2023 στη δράση κυκλωμάτων διακινητών στα γερμανικά σύνορα. Οι περισσότεροι διακινητές κατάγονται από Συρία και Γερμανία.

Αύξηση συλλήψεων για διακίνηση μεταναστών στη Γερμανία

Nέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (BΚA) είναι αποκαλυπτικά για την αύξηση της δράσης των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών στα γερμανικά σύνορα, αλλά και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για το 2023, η γερμανική αστυνομία κατέγραψε σχεδόν 8.000 υποθέσεις διακινητών, οι οποίοι μετέφεραν μετανάστες και επιχείρησαν παράνομη είσοδο στη γερμανική επικράτεια. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2022. Ο τρόπος με τον οποίο δρουν είναι λίγo-πολύ κοινός σε όλες τις περιπτώσεις. Χρησιμοποιούν μικρά συνήθως μεταφορικά οχήματα, τα οποία νοικιάζουν εύκολα και δεν απαιτούν ειδική άδεια οδήγησης.

Οι άνθρωποι που μεταφέρουν τοποθετούνται στο πίσω μέρος των οχημάτων, όπου συνήθως υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και νερού σε τέτοιες διαδρομές, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά τραυματισμών και υποθερμίας.

Mέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαφήμιση

Μέσα σε ένα χρόνο, από το 2022 έως το 2023, διπλασιάστηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρουν οι διακινητές με τα συγκεκριμένα οχήματα: από δέκα σε δεκαεννιά. Όπως αποκαλύπτει η Εγκληματολογική Υπηρεσία, τα κυκλώματα διακινητών γίνονται ολοένα περισσότερο ριψοκίνδυνα και δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή των ανθρώπων που μεταφέρουν, αλλά και για εκείνους που μπορεί να συναντήσουν στη διαδρομή τους, ενώ κάνουν τα πάντα ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους.

Σε σύνολο 4.404 διακινητών που ταυτοποιήθηκαν, οι περισσότεροι κατάγονται από τη Συρία (752), έπονται οι Γερμανοί υπήκοοι (405), ακολουθούν οι Ουκρανοί (397), και τέλος οι διακινητές με καταγωγή από την Τουρκία (389).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κυκλώματα διακινητών προωθούν τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως messenger, WhatsApp ή Τelegram, σημειώνει το δίκτυο ZDF. «Προσφορές» μεταναστευτικών διαδρομών αναρτήθηκαν επίσης με τη μορφή σύντομων βίντεο μέσω Facebook ή TikTok, ενώ με αντίστοιχο τρόπο φαίνεται ότι προσλαμβάνονται και οδηγοί.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v