Θύελλα στη Γερμανία για το φρένο στη χρηματοδότηση του Κιέβου

Βουτούν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής πολεμικού υλικού μετά την αποκάλυψη της επιστολής Λίντνερ και της επιδοκιμασίας Σολτς. «Θυσιάζουμε την ασφάλεια για να γλιτώσουμε χρέη», καταγγέλλουν απ' όλες τις πτέρυγες, χωρίς να λείπουν και οι αντίθετες φωνές.

Θύελλα στη Γερμανία για το φρένο στη χρηματοδότηση του Κιέβου

Επίθεση απ' όλο το πολιτικό φάσμα δέχεται η γερμανική κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απηύθυνε επιστολή στους συναδέλφους του για να ασκηθεί βέτο σε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών στις 5 Αυγούστου, ο Λίντνερ είπε ότι οι νέες αιτήσεις για στρατιωτική υποστήριξη θα απορρίπτονταν από το υπουργείο του, εκτός αν βρεθούν πρόσθετα κεφάλαια - υποδεικνύοντας ως πιθανή πηγή τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη.

Τα υφιστάμενα προγράμματα βοήθειας, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, θα παραμείνουν σε ισχύ, είπε.

Το περιεχόμενο της επιστολής αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η οποία ανέφερε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών του να εκδώσει την οδηγία.

Βαδίζοντας σε τεντωμένο σχοινί, η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διαπληκτίζεται εδώ και μήνες για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, καθώς ο Λίντνερ, επικεφαλής των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών, είναι αμετακίνητος όσον αφορά την τήρηση αυστηρών κανόνων δανεισμού.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ. Φέτος θα παραδώσει 7,5 δισ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Οι δημοσιονομικές πιέσεις συνεπάγονται ότι αυτό το ποσό έχει ήδη μειωθεί: το προσχέδιο δαπανών της κυβέρνησης για το 2025 χορηγεί 4 δισ. ευρώ, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διορθωτικά τη Δευτέρα ότι οι ισχυρισμοί περί άμεσης περικοπής της βοήθειας είναι ανακριβείς, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να κατευνάσει φωνές εντός του δικού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που ζητούν ειρήνη και επικρίνουν την περαιτέρω γερμανική εμπλοκή στο Ουκρανικό.

Στις περιφερειακές εκλογές του επόμενου μήνα το SPD αναμένεται να χάσει έδαφος από τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, αριστερό κόμμα με φιλορωσικές απόψεις που είναι δημοφιλές σε ψηφοφόρους με χαμηλότερο εισόδημα.

Οι μετοχές των γερμανικών αμυντικών εταιρειών βυθίστηκαν μετά την αποκάλυψη της επιστολής του Λίντνερ. Η Rheinmetall, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων της χώρας, βούτηξε πάνω από 5% το πρωί, ενώ η Hensoldt, κατασκευάστρια ραντάρ για το σύστημα αεράμυνας Iris-T, έπεσε έως και 7,6%.

«Θυσιάζουμε την ασφάλεια για να γλιτώσουμε τα χρέη»

Ο Σοσιαλδημοκράτης Μίκαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Μπούντεσταγκ, είπε ότι η απόφαση είναι ένα «μοιραίο σημάδι».

«Ο ουκρανικός στρατός επιστρέφει στην επίθεση για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Η χώρα χρειάζεται τώρα την πλήρη υποστήριξη του πιο σημαντικού στρατιωτικού συμμάχου της στην Ευρώπη: της Γερμανίας», δήλωσε ο Ροτ τη Δευτέρα.

«Αντίθετα, η συζήτηση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας μοιάζει με συγκαλυμμένη απόσυρση της Γερμανίας από την ευθύνη. Δεν μπορούμε να εξαρτήσουμε την ασφάλειά μας από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Ο Πράσινος Ρόμπιν Βάγκενερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γερμανίας-Ουκρανίας, δήλωσε: «Μένει κανείς με την εντύπωση ότι θυσιάζουμε την ειρήνη και την ελευθερία για να γλιτώσουμε τα χρέη».

Κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν σωρηδόν την κίνηση.

Ο Ρόντριχ Κιζεβέτερ, πρώην συνταγματάρχης και νυν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, είπε ότι οι περιορισμοί «σημαίνουν πως de facto η Ουκρανία θα εγκαταλειφθεί».

«Δεν ενεργεί έτσι κανένα ευρωπαϊκό κράτος που θέλει να αυτοαποκαλείται ηγετικό», είπε στο Der Tagesspiegel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v